Natten till fredagen svensk tid avslutades årets upplaga av E3 i Los Angeles, efter en dryg veckas kraftmätning mellan världens största spelutvecklare. Som Kulturnyheterna rapporterat tidigare var den svenska närvaron ovanligt stark 2017, efter att spel som Josef Fares A way out, Uppsala-studion Machine Games Wolfenstein 2 och Dice kommande Star Wars-titel Battlefront 2 skapat internationella rubriker.
Nintendo dominerade
Svenska spelvärlden i all ära, men frågan är om 2017 inte var Japans år på mässan. Efter några år i bakgrunden gjorde Nintendo storstilad comeback i våras med sin nya konsol Switch och den kritikerhyllade flaggskeppstiteln som var Zelda: Breath of the wild. Efter kritik om ett snålt utbud av spel till Switch tog man med sig de stora kanonerna till E3.
Nintendos huvudnummer var väntat: Super Mario Odyssey visades upp, där den italienske rörmokaren hann med att besöka New York, utforska rymden och förvandlas till en dinosaurie i vad som verkar bli en färgglatt hallucinatorisk resa genom Marios universum. Företaget flyttade också fram den planerade releasen till oktober.
Men mässans verkliga överraskning var Metroids återkomst. Den klassiska spelserien och hjältinnan Samus Aran återuppstår efter snart tio års tystnad i Metroid 4. Några bilder visades inte upp ur spelet, däremot presenterades två andra stora, kommande titlar: Kirby Switch och ett ännu namnlöst Pokémon-rollspel.
Microsoft satsade på överflöd
Även Microsoft slog på stora trumman: Deras senaste konsol Xbox One har hamnat i skuggan av marknadsledande Playstation 4, som har sålt dubbelt så många exemplar. På E3 visade företaget därför upp den uppgraderade versionen Xbox One X, som släpps i november, tillsammans med 42 (!) kommande spel.
Många av dessa var kända sedan tidigare: Forza Motorsport 7, Assassin’s Creed Origins och Crackdown 3 rev alla ned applåder, men den stora nyheten var att Metro-serien – världsledande i postapokalyptisk misär – får en uppföljare med Metro: Exodus.
Spelserien som är baserad på Dmitrij Gluchovskijs science fiction-romaner har alltid haft en enorm potential, och förhoppningsvis kan Exodus ta den brutala skildringen av ett Ryssland efter ett kärnvapenkrig hela vägen fram. Den fem minuter långa trailern ser onekligen lovande ut – men var är handlingen?
Bioware lovar stort
Biowares gloria i rollspelsvärldens har hamnat på sned efter det halvhjärtade Mass Effect: Andromeda, men när deras nya titel Anthem visades upp fick man en aning om var Mass effect-budgeten tagit vägen.
Blandningen av Star Wars-miljöer, Destiny-gameplay och Titanfalls exo-skelett – insvept i mässans överlägset bästa grafik – ser onekligen lovande ut. Men då E3:s hajptåg tenderat att spåra ur de senaste åren är det svårt att inte tygla sig – åtminstone tills vi får se mer än de sju minuter som det bjöds på detta år.
Mässans mest emotionella ögonblick stod den franske spelutvecklaren Michel Ancel för. Med tårar i ögonen fick han till sist, efter 14 år av spekulationer, presentera uppföljaren till kultklassikern Beyond Good & Evil från 2003. Om Ancel och Ubisoft lyckas leverera på löftet från originalet kan denna spektakulära kombination av fabel och young adult-scifi bli succén som föregångaren förtjänade.
Fler höjdpunkter:
Spider Man – Insomniac vill ta vid där Rocksteadys hyllade Batman-serie slutade, och ger sig på att ge superhjälteserierna liv i spelvärlden. Om de kommer lyckas göra det första Spider Man som på allvar fångar känslan av att svinga sig fram i New York återstår att se, men trailern på årets E3 ser onekligen lovande ut.
Days Gone – Vad kan ge den levande döda zombietrenden nytt liv? Ännu mer, ännu snabbare zombies, svarar Sony. Dessutom i ännu en öppen värld. Trots varningsflaggorna kring originaliteten fortsätter de odöda att skapa stor uppmärksamhet på mässan, och gameplay-trailern ser i alla fall okej ut.
Shadow of the Colossus – Fumito Uedas mästerverk från 2005 får en remake till Playstation 4. För de av oss som älskade originalet – eller tog sig igenom Uedas trasiga men underbara Last Guardian i vintras – är detta en av årets bästa nyheter.
Far Cry 5 – Där de tidigare delarna av Far Crys öppna actionvärldar spelat på säkra kort, satsar del fem på att kliva rätt i kontroverser genom att placera handlingen kring en kristen kult i hjärtat av USA. Kommer sannolikt att bli en snackis vare sig spelet lever upp till föregångarna eller inte.