– Vi har tittat på en massa saker. Till exempel berättar inte Safarihuset så mycket om Kiruna som till exempel Frälsningsarmén. Vi vill flytta kulturhusets värde och därför blir den nya placeringen så viktig, säger Clara Nyström, kommunantikvarie i Kiruna.
Kulturhistoriskt värde
Kiruna växte fram i symbios med gruvdriften för mer än hundra år sen. Nu tvingas staden röra på sig till följd av sprickbildning efter järnmalmsbrytningen. Omkring 6 000 människor måste flytta och infrastruktur anpassas efter en ny stadskärna, som blir klar 2035. Många berörda hus har ett kulturhistoriskt värde.
– När gruvan närmar sig, då blir det mer känsligt. Vi har flyttat hus, det har gått bra och det är en sådan syn som gör att man känner: då kör vi, säger Clara Nyström, kommunantikvarie, Kiruna.
Att det nygotiska landmärket Kiruna kyrka ska flyttas har varit klart sedan länge, men för andra kulturhistoriskt intressanta byggnader har framtiden varit mer oviss men nu är Kiruna kommuns utredare, LKAB och Länsstyrelsen i Norrbotten överens om en lista. Här ingår gamla sjukstugan från 1902 och det nationalromantiska Landströmshuset från 1911.
”Bra urval som är gjort”
Flyttarna startar i år och pågår till 2026. Ytterligare hus kan komma att flyttas i en senare etapp.
– Det är ett bra urval som är gjort och vi får med en bredd av hus som även kommer med i nya centrum, så jag skulle tro att det landar väldigt bra, säger Rasmus Norling, vikarierande kommunantikvarie i Kiruna.