Kristider betyder inte en nedgång på auktionsmarknaden, visar statistik från Auctionet. Sajten publicerar mellan 3 000 och 5 000 auktioner per dag och trots rådande lågkonjunktur har man varken noterat minskad köplust – eller brist på försäljning.
– Kunderna köper till och med lite mer än tidigare. Och man säljer ungefär lika många billiga föremål som för ett år sedan och man säljer ungefär lika många dyra föremål som för ett år sedan, konstaterar Andreas Siesing, intendent på Auctionet, till SVT Kulturnyheterna.
Auktionsmarknaden påverkas inte av kristider på samma sätt som traditionell konsumtion. Samma tendenser kunde nämligen ses under coronapandemin då många befann sig hemma och hade tid att gå igenom förråden.
Rota i smyckeskrinet
En klassisk trend på auktionsmarknaden i kristider är att försäljningen av guld- och silversmycken ökar och så sker även nu.
– Man kanske gör sig av med ett armband för att få in några extra tusenlappar och nu har guldpriset länge varit starkt, säger Andreas Siesing och fortsätter:
– Att hänga ner en tavla från väggen är mer av ett riskmoment, det kan vara så att jag får 8 000 en bra dag för den men bara 3 000 en dålig dag. Det är lite mer en chansning att sälja andra artiklar än just guld och silver.
Jakten på furu
För den som vill tjäna en hacka internationellt på auktionsmarknaden är svenskt furu ett hett tips.
– De kan vara nog så gula, nog så fula, med de kan vara nog så spännande! Och vi har en internationell köpeskrets på dem, säger Andreas Siesing till SVT.
Trenden bottnar i en renässans för den svenska formgivaren Axel Einar Hjorth. Hans ikoniska design har på senare tid fått en ny fanskara och kan noteras hemma hos kändisar som Kim Kardashian.
– Trenden har drivit med sig ett ökat intresse även för sextiotals- och sjuttiotalsfuru. Det är bara att kliva ner i gillestugan och rota, säger Andreas Siesing till SVT.