Flera fall av swatting, spoofing och falska dödsbud misstänks ha förekommit i Sverige på senare tid. Foto: TT

Här är trolltaktikerna att akta sig för på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Poliser luras hem till privatpersoner på falska premisser, föräldrar får fejkade dödsbud om sina barn och hackers låtsas höra av sig från myndigheter. Flera kända trolltaktiker på nätet har börjat dyka upp i Sverige – här är några att vara medveten om i den digitala eran.

Number spoofing – falska telefonsamtal

Att låtsas vara någon annan är en paradgren på nätet, och när det används för att lura andra kallas det för spoofing. Begreppet kan syfta på falska hemsidor eller mejl som ser ut att komma från någon du känner. Då är syftet oftast nätfiske, att lura mottagaren att uppge känsliga inloggningsuppgifter.

Number spoofing är användandet av datatjänster som maskerar avsändarens telefonnummer – och får det att se ut som att en myndighet eller nära anhörig ringer eller sms:ar till dig.

Number spoofing är ofta grundtekniken som används för att kunna genomföra mer avancerade skämt, trakasserier och hot, som till exempel swatting och falska dödsbud.

Swatting – falska SOS-larm

Falska samtal till polisen om en pågående kidnappning eller skjutning – med syftet att en intet ont anande person ska få sin bostad stormad – har blivit ett återkommande problem i USA under 10-talet. Fenomenet kallas för ”swatting”, efter amerikanska polisens swat teams, och svensk polis tror nu att internetfenomenet har kommit till Sverige, efter flera uppmärksammade fall.

En vanlig strategi för att lura polisen är använda sig av number spoofing. Ibland ringer trollet själv till polisen, manipulerar samtalet så att det ser ut som att det är det tilltänkta offret som ringer, och säger sen att man har en bomb eller har skjutit någon.

En annan variant är att låtsas vara personen man vill swatta, sms:a eller ringa grannar om en pågående nödsituation, och lura dessa till att larma polisen.

Swatting görs ibland i humoristiskt syfte, men är i själva verket mycket farligt. 2017 sköts en 28-årig tvåbarnspappa till döds av polisen i USA efter ett falskt SOS-larm. Mannen som ringde polisen greps och dömdes senare till 20 års fängelse.

Falska dödsbud

Ett av de mörkaste sätten att använda number spoofing på är att ringa till personer från till exempel polisens nummer, och säga att deras barn eller förälder har avlidit. I regel används detta för att trakassera någon, och tendensen är att ringa anhöriga till personen man vill skrämma.

Svensk polis har fördömt förfarandet efter uppmärksammade fall i Sverige, och gått ut med information om att polisen aldrig ger dödsbud per sms eller telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.