Under pressvisningen, som hölls på Filmhuset i Stockholm, presenterades 20 nya filmer som kommer att ha premiär under våren 2022.
– Det är ett väldigt spännande startfält. Det är mycket queer. Och sedan är det också många filmer som handlar om att bli sedd, att få synas på sina egna villkor, berättade konferenciern Pekka Heino.
En av de på förhand mest uppmärksammade filmerna är det postapokalyptiska Netflix-dramat Svart krabba, med bland andra Noomi Rapace och David Dencik i huvudrollerna. Filmen utspelar sig i framtiden, i en värld som förstörts av krig och klimatförändringar.
Bland vårens filmer finns också dokumentären Fördom och Stolthet – en queer filmhistoria av Eva Beling, som handlar om den svenska filmhistorien sedd ur ett queerperspektiv.
ADHD, queer och ungdomskärlek
Ett flertal barn- och ungdomsfilmer fanns med under pressvisningen, däribland Aja Baja, Alfons Åberg i regi av Tomas Alfredsson, samt filmatiseringen av Pia Lindenbaums bok Lill-Zlatan och mobror raring med skådespelaren Simon J Berger i en av huvudrollerma.
Tonårsfilmen Så jävla easy going, baserad på en roman av Jenny Jägerfeld, behandlar teman som ADHD, queer och ungdomskärlek. Regissören Christoffer Sandler, berättade att han är svag för bra kärlekshistorier, vilket var anledningen till att han ville filmatisera Jägerfelds roman.
– Vi hoppas att publiken lämnar salongen med en varm känsla i kroppen, sa Christoffer Sandler.
Vasaloppet och samisk identitet
Bland vårens premiärer finns också Mårten Klingbergs komedi Ur spår om ett syskonpar (Fredriik Hallgren och Katia Winter), som ska åka Vasaloppet.
– Vasaloppet har en tradition och historik som gör det helt världsunikt, sa regissören Mårten Klingberg, som också berättade att några av scenerna spelades in mitt under det riktiga Vasaloppet.
Filmen Historja – stygn för Sapmi, handlar om den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba, vars konst beskriver den samiska kulturen och rennäringen, som hotas av kimatkrisen.
Vårens svenska filmpremiärer
Isolation (regi Olivier Guerpillon, m.fl)
Aja baja, Alfons Åberg (regi Tomas Alfredson)
The Golden Age – En film om Union Carbide Productions (regi Hans-Erik Therus)
Passion (regi Maja Borg)
Comedy Queen (regi Sanna Lenken)
Fördom & Stolthet – en queer filmhistoria (regi Eva Beling)
Så jävla easy going (regi Christoffer Sandler)
Nelly och Nadine (regi Magnus Gertten)
Svart Krabba (regi Adam Berg)
The Scars of Ali Boulala (regi Max Eriksson)
Lill-Zlatan och Morbror Raring (regi Christian Lo)
Kalles Födelsedags äventyr (regi Michael Ekblad)
GABI – mellan åren 8 och 13 (regi Engeli Broberg)
Emily och den Magiska Resan (regi Marcus Ovnell)
Calendar Girls (regi Love Martinsen, Maria Loohufvud)
Kärlek och skilsmässa (regi Maud Nycander)
Magisterlekarna (regi Ylva Forner)
Ur spår (regi Mårten Klingberg)
Historjá (regi Thomas Jackson)