Liselotte Pettersson kronokommissarie, italienska konstverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liselotte Pettersson, kronokommissarie, snubblade över den efterlysta skulpturen online. Foto: Helena Igwe/SVT

Här återlämnas försvunna konstverken

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har för första gången lämnat tillbaka två antika föremål till italienska staten: en staty i marmor samt ett guldmynt med bild på kejsaren Honorius.

På tisdag förmiddag återlämnade Sverige två försvunna konstverk till Italien.

Överlämningen skedde på italienska ambassaden i Stockholm där bland andra representanter från Kronofogdemyndigheten och Polisens nationella operativa avdelning fanns på plats.

Hittades på auktionssajt

Statyn föreställer en torso i marmor från romarriket och är försvunnen sedan drygt 40 år efter att ha grävts upp ur ett arkeologiskt område utan tillstånd.

Både statyn och myntet har sålts vidare i flera led, för att till sist hamna hemma hos privatpersoner i Sverige.

Liselotte Pettersson, kronokommissarie, snubblade över den efterlysta skulpturen online.

– Det var en privatperson som hade den hemma hos sig och försökte sälja den på Uppsala auktionsverk. Jag fick nys om det via förundersökningen från polisen och kunde då veta vem den här personen var, säger Liselotte Pettersson.

Plundringar av kulturarv

Mellan 70- och 90-talet skedde en våg av plundringar av det italienska kulturarvet. Tidigare i år rapporterade BBC att USA gav tillbaka över 3000 år gamla målningar, skulpturer och andra konstverk som tillhör Italien.

För att bortkomna antikviteter ska hitta hem har Italien sedan ett par år tillbaka samarbetat med andra länder. Ambassadören Vinicio Mati förklarar att fyndet betyder mycket för såväl italiensk som Europas gemensamma kulturarv.

– Det är en början på ett viktigt samarbete länder emellan, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.