Per Wästberg, Sara Danius och Lisa Irenius Foto: TT

Har både ”snille och smak”

Publicerad

Jayne Svenungssons kombination av filosofi, teologi och historia innebär både snille och smak.

Det tror framtida akademiekollegor och tidigare arbetsgivare.

– Det är ett sätt att bredda akademiens kunskapssfär, säger Per Wästberg, ledamot.

Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson efterträder Torgny Lindgren i Svenska Akademien.

På sin blogg skriver Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius:

”Svenska Akademiens valspråk är, som bekant, 'Snille och smak'. Snille är förmågan att inom sin specialitet skapa något som på en gång är bestående och eget. Smak i sin tur betecknar omdömesförmågan. Jayne Svenungsson är generöst begåvad på bägge dessa punkter.”

Författaren Per Wästberg, ledamot i akademien på stol nummer 12 säger till Kulturnyheterna:

– Det är ett sätt att bredda akademiens kunskapssfär med en filosof och teolog med humanistiska intressen, och av en yngre generation dessutom.

LÄS MER: Ny ledamot i Svenska akademien

Jayne Svenungsson är återkomande skribent på Svenska dagbladet fördjupande essäsida. Tidningens kulturchef Lisa Irenius tror att Svenungssons kombinerade kunskapsbank av filosofi, teologi och historia kommer att utgöra viktig, ny kompetens i Svenska akademien.

– Man får väl se det här som en del av föryngringen och moderniseringen av akademin, det blir mer jämställt och kommer in en ny generation ledamöter, samtidigt värnar man traditionerna i och med hennes tunga förankring i akademin, säger hon.

LÄS MER: Ulrika Milles: Ett otroligt intressant val

Född 1973 blir Jayne Svenungsson yngst i Svenska akademien. Sara Stridsberg, född ett år tidigare, valdes in förra året som ny ledamot på stol nummer 13.

– Jayne har varit verksam som kulturskribent och deltagit i det offentliga samtalet och resonemanget i olika frågor. Det visar att hon är intresserad av att föra ut kunskap också till en större publik. Akademin har mycket att vinna på att man har personer som inte bara är kunniga utan som också brinner för att förmedla kunskapen i samhället, säger Lisa Irenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.