Så sparas tusentals ukrainska webbsidor – för att en dag kunna återlämnas till ukrainska institutioner och till regeringen, hör Andreas Segerberg berätta i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVT

Svenskar sparar ner Ukrainas internet: ”Vill rädda digitala kulturarvet”

Uppdaterad
Publicerad

Från en lägenhet i Göteborg dammsugs Ukrainas myndigheters och kulturinstitutioners webbsidor – för att det ska finnas en backup om de släcks ner. Andreas Segerberg är aktiv i ett internationellt nätverk som vill rädda ett digitalt kulturarv som riskerar att gå förlorat i kriget.  

– Många sajter ligger nere. Vi insåg direkt att vi måste göra någonting, säger han.

Samma dag som kriget bröt ut var Andreas Segerberg och de andra volontärerna igång och började säkerhetskopiera ukrainska webbsidor.  

– Bibliotek, arkiv och myndigheter är lika utsatta som resten av samhället, det regnar bomber och webbsidorna utsätts för attacker. Agerar man inte på en gång riskerar materialet att försvinna, säger Andreas Segerberg.  

Hundratals sidor har slocknat 

Till vardags jobbar han som lärare och forskningssamordnare på Göteborgs universitet. Samtidigt är han aktiv både i det internationella nätverket Sucho, som sparar kulturinstitutionernas webbsidor, och i ett litet svenskt nätverk med ett tiotal personer som kopierar myndigheters webbsidor.  

Hundratals sajter har redan slocknat, bland annat ett arkiv över den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB:s historia och även domstolars hemsidor. 

– Just dem har vi dock väldigt bra kopior på, säger Andreas Segerberg.  

”Borde funnits krisberedskap” 

Sucho får sponsring från företag och privatpersoner, men jobbar framförallt ideellt. Andreas Segerberg är kritisk till att uppgiften främst fallit på volontärer. Han tycker att svenska myndigheter och institutioner borde ta ett större ansvar.  

-Det borde funnits en krisberedskap för det här, svenska myndigheter skickar sjukvårdsutrustning och vapen, men den här aspekten kring kulturarvet är också väldigt viktig.  

Så sparas tusentals ukrainska webbsidor – för att en dag kunna återlämnas till ukrainska institutioner och till regeringen, hör Andreas Segerberg berätta i klippet.

Hundratals ukrainska sajter har slocknat

  • Hittills har det internationella nätverket Saving Ukrainian Heritage Online, Sucho, sparat runt 3800 webbsidor från bibliotek, museer och arkiv – ungefär 500 av dem har därefter tagits offline och går inte längre att nå. 
  • Det svenska nätverket har sparat ungefär 4000 domäner från ukrainska myndigheter. Runt 650 av dem har redan släckts ner. Där ingår bland annat flera domstolars webbsidor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.