• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kungliga dramatiska teatern i Stockholm. Foto: TT

Hård kritik mot Dramatens ledning

Uppdaterad
Publicerad

Dramatens ledning får hård kritik från flera anställda som menar att hot och trakasserier inte tas på allvar av ledningen.

– Konsten går före allt, säger en före detta medarbetare till Kulturnyheterna.

I en artikel i Dagens Nyheter vittnar flera medarbetare på Dramaten om att en skådespelare ska ha gjort sig skyldig till grova kränkningar mot andra anställda och att händelserna inte utretts trots att man anmält det till ledningen. Flera personer säger sig heller inte ha något förtroende för ledningen på Dramaten och kräver att de byts ut.

Två före detta Dramaten-medarbetare som Kulturnyheterna varit i kontakt med bekräftar bilden. En av dem berättar om ett tillfälle när hen personligen drabbades av ett vredesutbrott från skådespelaren.  

– Han hotade mig med våld och repressalier när jag jobbade där, berättar den före detta Dramatenanställda. 

Trots att händelsen togs upp med dåvarande chef Marie-Louise Ekman hände ingenting. Flera år senare bevittnade hen ett nytt raseriutbrott från skådespelaren, den gången riktat mot en annan kollega.

”Skyggar i korridorerna”

Enligt den före detta anställda blev hen då kallad till ett möte med den nya chefen Eirik Stubø. 

– Jag sitter där och berättar om alla människor som är rädda, som mår dåligt, som skyggar i korridorerna, som vägrar jobba med skådespelaren för att de är eller har varit utsatta eller har vänner som är utsatta. För det är aldrig frågan om om utan när han blir våldsam. 

På mötet vädjade den före detta anställde till Eirik Stubø att inte ge skådespelaren fler jobb. Men teaterchefen ska då ha slagit ifrån sig och sagt att vad som har skett under tidigare chefer inte ligger på hans ansvar.

”Ursäktar skitstövel-beteende”

Enligt den före detta medarbetaren är ledningen, trots att den påstår motsatsen, medveten om vad som faktiskt har hänt.

– För både honom (Eirik) och Marie-Louise går konsten före allt. Man ska ha högt i tak och då ska man vara beredd på att sådant här kan ske. För vi arbetar med känslor och då kan sådant här hända när man vänder ut och in på sig själv. Så att hela tiden ursäktas det här skitstövel-beteendet med nervositet och att vi bara ska ha förståelse. 

En annan före detta medarbetare inom produktionen på Dramaten bevittnade också våldsamma utbrott från skådespelaren.

– Bland annat så var han på en ljudtekniker som han skällde ut för att inte göra sitt jobb. När hen försöker ta det vidare uppåt får hen från producenten höra att det här är en respektabel skådespelare och ”kunde du ha gjort något annorlunda”, säger personen till Kulturnyheterna.

Jobbat vidare med Stubø som regissör

Trots åtskilliga hot och trakasserier, som anmälts till ledningen, får skådespelaren jobba vidare. Bland annat i pjäser som regisserats av Dramaten-chefen Eirik Stubø själv.

– Jag tycker att det är fruktansvärt och jag tycker att det är väldigt nonchalant mot alla människor runt omkring. Att en människa ska betyda så mycket mer. Det blir ju att man värdesätter folk på olika sätt och vissa får bete sig precis hur som helst. Det är en respektlöshet, säger den före detta medarbetaren som jobbat på en pjäs som Eirik Stubø regisserat och där skådespelaren medverkade.

Kulturnyheterna har sökt Eirik Stubø. Dramatens presschef Mimmi Fristorp svarar i ett sms att de aldrig kan uttala sig om enskilda personalärenden.

”Vad vi kan säga är att alla ärenden som kommit till ledningens kännedom har hanterats, utifrån det individuella fallet. Anmälda ärenden hanteras i en mindre krets eftersom att personalärenden är konfidentiella. Med det sagt ser vi nu att vi måste gå igenom våra rutiner för hur vi kommunicerar kring vårt arbetsmiljöarbete samt hur vi arbetar med ledarskap.”, skriver Mimmi Fristorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.