Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se originalmålningen till första Harry Potter-utgåvan i klippet ovan. Foto: ANGELA WEISS

”Harry Potter”-omslag sålt för 20 miljoner kronor

Publicerad

Originalmålningen i akvarellfärg för omslaget till boken ”Harry Potter och de vises sten” av J K Rowling från 1997 har sålts på auktion. Det vinnande budet var på 1,9 miljoner dollar, motsvarande cirka 20 miljoner kronor.

Omslaget blir därmed ”det mest värdefulla Harry Potter-objektet som någonsin sålts på auktion”, uppger auktionshuset Sotheby's.

Fyra budgivare försökte ta hem auktionen och auktionshuset hade räknat med en prislapp på mellan motsvarande 4 och 6 miljoner kronor.

Omslaget är gjort 1997 av illustratören och barnboksförfattaren Thomas Taylor, då 23 år.

”Som författare och illustratör av mina egna berättelser i dag är jag stolt över att se tillbaka på en sådan magisk början”, säger han i ett uttalande.

Romanen var den första av sju i den populära bokserien. Endast 500 böcker trycktes av den första utgåvan, varav 300 skickades till bibliotek, enligt Sotheby's. Succéböckerna följdes senare av Hollywoodfilmer, teater och tv-spel.

Över 500 miljoner böcker har sålts på 80 språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.