Harvey Weinstein döms till ytterligare 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein döms till 16 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp. Det innebär att han nu har en livstid i fängelse framför sig.

Torsdagens dom mot 70-årige Harvey Weinstein gäller tre fall av våldtäkt och sexuella övergrepp mot en italiensk skådespelerska och modell i Los Angeles för tio år sedan, rapporterar AP.

I senaste rättegången som inleddes i oktober förra året var fem kvinnor målsägande för totalt elva fall av sexuella övergrepp och påstådda attacker på olika hotell i Los Angeles-området mellan åren 2004 och 2013.

När rätten meddelade domen sa Weinstein att han är oskyldig i samtliga fall och att han aldrig har haft sex utan samtycke. Han hävdade att den italienska skådespelerskan hittat på alltihop och gråtit på beställning.

– Snälla skicka mig inte till fängelse på livstid. Jag förtjänar det inte, sa han och menade att fallet var iscensatt, sa Harvey Weinstein på torsdagen, skriver CNN.

Under de senaste åren har den forne filmmogulen Harvey Weinstein anklagats för flera sexuella övergrepp och våldtäkter. Framförallt i samband med det grävreportage av New York Times som blev #metoo-rörelsens virala startskott 2017.

Flera domar

År 2020 dömdes Weinstein mot sitt nekande till 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt av två olika kvinnor i New York. En dom han beviljades att överklaga.

Åklagare i Los Angeles har ännu inte meddelat ifall de kommer att ompröva vissa punkter som stod utanför dagens dom. Det är i nuläget oklart var han kommer sitta under tiden dessa frågor reds ut.

Fyra år blir villkorliga

Tanken är att det första straffet skulle avtjänas i New York innan han flyttas till Kalifornien, men högsta domstolen i New York ger Weinstein rätt till villkorlig frigivning från 2039.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.