Auschwitz-överlevaren Hédi Fried död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och psykologen Hédi Fried är död, bekräftar familjen för DN. Hon har skrivit flera böcker om sina upplevelser om Förintelsen och var engagerad i att sprida kunskap om rasism, bland annat genom att föreläsa i skolor. Hédi Fried blev 98 år gammal. 

Hédi Fried föddes 1924 i Sighet i dåvarande Ungern (nu Rumänien). 1944 när ungerska judar började deporteras fördes hon och hennes familj bort på ett av de första tågen. Hédi, som var 19, och den fem år yngre systern Livia, separerades från föräldrarna och hamnade i Auschwitz-Birkenau. Föräldrarna mördades bara några dagar senare.  

Efter ett par veckor skickades systrarna till ett arbetsläger i Hamburg där de tvingades arbeta under mycket hårda förhållanden, bland annat med att skyffla snö i tunna kläder som tidigare ägts av judiska kvinnor som dödats i gaskammaren.  

Tio månader senare stängdes lägret och systrarna befriades av engelska soldater. 1945 kom Hédi Fried och Livia Fränkel till Sverige.  

Upplyste om Förintelsen

I Sverige gifte sig Hédi Fried, fick tre barn och utbildade sig till psykolog. Hon har vigt stor del av sitt liv åt att upplysa om Förintelsen, bland annat genom sina böcker och många föreläsningar i skolor. Sommaren 2018 demonstrerade hon mot nazistiska NMR i Stockholm. När hon i augusti 2018 medverkade i Babel, sade hon:

”Jag vill se till att demokratin överlever och försöker få folk att inte tappa hoppet. Man har alltid kunnat förändra historiens gång och det behövdes människor som var modiga att säga ifrån”

Hédi Fried har skrivit böckerna Skärvor av ett liv, Livet tillbaka, Ett tredje liv och Livets pendel om sina erfarenheter från Förintelsen.

Hör Hédi Frieds berättelse från Auschwitz i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.