Henrik Evertsson: ”Utmanar intressen som är större än mig och Linus”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten och filmaren Linus Andersson döms till 40 dagsböter var av Göteborgs tingsrätt för brott mot lagen om skydd för gravfriden efter sin dokumentär om Estoniavraket.

– Det utmanar intressen som är större än mig och Linus – de grundläggande journalistiska principerna, säger Henrik Evertsson.

Både Linus Andersson och Henrik Evertsson berättar att de kommer att överklaga domen från Göteborgs tingsrätt.

– Vi har hela tiden nekat till brott. Vi gjorde den här undersökningen väldigt varsamt vid vraket, vi var till exempel aldrig inne i vraket, säger Henrik Evertsson till Kulturnyheterna.

Många turer

Fallet om dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrade historien”, där nya hål i Estonias skrov upptäcks av dokumentärmakarna, har tagit flera turer.

Dokumentärskaparna, som under inspelningarna befann sig på vatten där internationell havsrätt gäller, friades av tingsrätten 2021. Den ansåg då att internationell lagstiftning vägde tyngre än den nationella.

Hovrätten höll dock inte med och skickade tillbaka ärendet till tingsrätten eftersom alla invändningar inte framförts, enligt den högre instansen. Nu har tingsrätten alltså bedömt att männen gjort sig skyldiga till brott mot lagen om skydd för gravfriden.

Nu vill filmarna att fallet ska tas upp av hovrätten.

– Det här är viktiga frågor och jag tror att det är jätteviktigt att det provas i nästa instans, säger Henrik Evertsson.

Journalistförbundet oroliga

Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska journalistförbundet befarar att den fällande domen kan få konsekvenser på journalistiken.

– Det som oroar mig är att journalister ska dra sig för att granska myndigheter och känsliga frågor. Det är väldigt viktigt att journalister kan avslöja saker i samhället för att vår demokrati ska fungera, säger hon.

Hyllert är däremot positiv till att den nya domen innefattar ett visst hänsynstagande till filmandets journalistiska syfte, något hon menar saknades första gången fallet prövades.

– Nu har man tagit hänsyn till det journalistiska motivet när man har bedömt hur straffet ska se ut. I den här domen kan man läsa en tydlig intresseavvägning av å ena sidan gravfriden och å andra sidan yttrande- och informationsfriheten, vilket är en oerhört viktig princip i vårt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.