Historiker har enligt Daily mail surnat till i sociala medier på den nya appen ”Historical figures chat” som gör det möjligt för användare att chatta med historiska personer. Svaren tas fram med AI-teknik baserad på en stor mängd data.
Björn Lundberg, historiker vid Lunds universitetet, ser en risk i att människor inte förstår att tekniken är underhållning, inte fakta.
– Det är en underhållande illusion. Men det är viktigt att hålla isär fiktion och verklighet, säger han.
Nazi-toppar nekar antisemitism
Genom åren har historiska filmer och romaner väckt liknande reaktioner hos historiker. Lundberg menar dock att attityden börjar ändras inom yrkeskåren.
– Generellt finns det idag en större acceptans att det här är en del av vår kultur. Att vi använder historien helt enkelt. Men så finns det ju personer som är kontroversiella, säger Björn Lundberg och nämner bland annat Karl XII och Hitler.
Just nazismen har i fallet ”Historical figures chat” skapat reaktioner. Flera amerikanska medier rapporterar att när användare chattar med exempelvis nazi-toppar som Goebbels och Himmler förnekar de att de är antisemiter.
När Kulturnyheterna testar appen så varnas användaren i chatten för att svaren ”kanske inte är historiskt korrekt” – Samtidigt som Olof Palme spekulerar i om andra regeringar var involverade i mordet på honom, medan Greta Garbo slår fast att John Gilbert var hennes livskärlek och August Strindberg bekräftar att han tappade kontrollen över sin ilska och attackerade Verner von Heidenstam.
Inte lämplig undervisningsteknik
Enligt NBC uppger den 25-åriga ingenjören bakom appen att målet är att appen ska användas som undervisningsverktyg. Björn Lundberg är dock skeptisk till att den här typen av AI-teknik kommer att leta sig in i undervisningen inom en snar framtid.
– Jag skulle vara väldigt försiktig att använda det här i nuläget. Det är bättre att gå till källorna då, säger han och tillägger att AI troligtvis kommer att användas framöver på diverse sätt för att ”levandegöra historien”.