Lagen om foto -och tillträdesförbud för skyddsobjekt är gammal. Den gäller byggnader, områden eller andra objekt med förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri och grovt rån.
Åtalet, det första i sitt slag, kommer efter en lagändring förra året, som i praktiken innebär att fotoförbudet för skyddsobjekt nu gäller alla – även journalister eller dokumentärfilmare som i publiceringssyfte samlar in bilder. Detta innebär bland annat ett totalförbud mot att utan tillstånd fotografera eller teckna av. Det är alltså själva fotograferingen som är förbjuden. Inte publiceringen.
Det var i maj som Veitch åkte till Solna för att filma polishuset där. Materialet skulle användas i en dokumentärfilm om konflikten kring migrantarbetarnas arbetsvillkor på ett kryssningsfartyg.
Olovlig avbildning
Nu står han åtalad för brott mot olovlig avbildning av skyddsobjekt.
-Jag tror att man fattar de här besluten utifrån en rädsla, men jag tänker att det är viktigt att vi håller det demokratiska samtalet vid liv, säger Alex Veitch.
Lagen har kritiserats bland annat av Justitieombudsmannen. Juridikprofessor Sanna Wolk tycker att lagändringen är problematisk ut ett rättspolitiskt perspektiv.
– Journalisterna måste få rapportera om det som sker i samhället och ingen annan ska få bestämma vad de får visa, säger Wolk.
Liten risk
Den som bryter mot lagen riskerar böter eller fängelsestraff upp till två år. I fallet Veitch yrkar åklagaren på dagsböter. Dom meddelas 3 okt.
– Det är säkert många som tar kort ändå, utan att tänka på vad som står på skyltarna och jag tror att chansen att bli påkommen är väldigt liten, men nu har vi ett åtal, säger Sanna Wolk.