”Det hade känts fruktansvärt tråkigt” – Se Jan Nordwall uttrycka sin oro inför de ökande elpriserna. Foto: SVT

Höga elkostnader hotar kulturarvet – ”Känns fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Landets hembygdsföreningar känner en stor oro för de ökande el- och värmekostnaderna. Nu larmar de om att svenskt kulturarv kan gå förlorat om ingenting görs.

Elpriserna skenar och drabbar inte bara kulturverksamheter utan även kulturarvet, det menar Sveriges hembygdsförbunds generalsekreterare Jan Nordwall. Det stora problemet, menar han, ligger i att många av landets föreningar nu överväger att kallställa, att stänga av värmen och tömma husets vattenledningar, sina hembygdsgårdar för att dra ned på elkostnaden.

Hembygdsföreningar förvaltar och samlar in lokalhistoria runt om i Sverige, vilket blir en del av kulturarvet, ofta i äldre byggnader. Den fukt som en kallställning riskerar att släppa in menar Nordwall utsätter arkivmaterial, fotografier och dräkter för fara.

– Arkiven är oersättliga, säger Jan Nordwall.

– Går det förlorat så tappar man kunskapen om lokalhistoria som är viktig för att förstå en plats identitet och det känns fruktansvärt tråkigt. Det drabbar också kommande generationer när värdefull kunskap försvinner.

Efterfrågar stöd

Sveriges hembygdsförbund efterlyser även åtgärder från regeringen för att kunna bevara kulturarvet. Nordwall föreslår dels att regeringen skulle kunna införa en ny form av bidrag för att mildra effekten av de ökade priserna eller ett kostnadstak för ideella föreningar.

– Jag har inte några exakta förslag, utan jag vill mest lyfta problemställningen och jag tycker det är oerhört viktigt att man tar tag i det. Sen har vi full förståelse för att hela samhället drabbas på olika sätt men det här riskerar att få väldigt långsiktiga effekter, det som är förstört är förstört, säger Jan Nordwall.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) som avböjt att kommentera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.