Larm om ungdomsgäng och högerextrema hot

Uppdaterad
Publicerad

Bibliotekarierna har blivit en alltmer pressad yrkesgrupp. Antalet rapporter om bråk och stök, som till exempel i Stockholmsförorten Hässelby, växer. Och nu tänker bibliotekariernas fackförbund, DIK, kartlägga hur arbetsmiljön ser ut. För det handlar också om problem som det hittills har talats tyst om.

Det blev en orimlig press på bibliotekarierna på Hässelby villastads bibliotek i västra Stockholm. På eftermiddagarna invaderades biblioteket av stökiga ungdomar och när chefen valde att stänga ner biblioteket på de tider då ungdomarna kom, efter klockan 15 på vardagarna, så blev biblioteket rikskänt.

Ellinor Lodin, 61, som har arbetat på bibliotek i 30 år berättar själv att hon fick ökat stresspåslag, sömnsvårigheter och hjärtklappning.

– När det var som värst så var det extremt högljutt. Ungdomar kom in i gäng och satt på alla möjliga ställen i biblioteket. Ibland har det varit handgripligheter, nära på slagsmål. Man eldade papper, skar i möbler, spillde ut cola och chips. Det var fruktansvärt, berättar Lodin.

”Vi är inte där för att jävlas”

Wasam Jawad som bor i Hässelby är 24 år och arbetslös sedan två år. Han är en av dem som brukade gå till biblioteket för att hänga och prata med sina vänner.

– Det är för att man inte har någonstans att vara. Vi är inte onda. Vi bara umgicks där. Det var kallt och man vill sitta någonstans inomhus. Men vi är inte där för att jävlas med någon. Så nu försöker vi undvika att vara där, om vi är där försöker vi vara extra tysta och lugna. Så vill vi skämta och skoja så gör vi det utomhus istället.

Varför blev det stökigt på biblioteket, tror du?

– Hela området är stökigt. Åkermyntan här i Hässelby är jättefint, men ingenting händer. Det finns ingen sysselsättning för unga, det finns inga jobb, det finns inget att göra och det finns ingenstans att ta vägen. Vi är bortglömda, säger Jawad.

”Döm inte mig”

Personerna som av flera debattörer pekats ut för att vara de som stökar på biblioteken, som kategoriseras som ”unga sysslösa män” och som bor i utsatta förortsområden, anges ha haft svårt att bli tillsagda och att de uppvisar en respektlöshet inför bibliotekspersonalen och biblioteket som institution.

Har du svårt när någon som du inte känner säger till dig att vara tyst?

– Nej, men det är inte det. Tio ungdomar sitter och har roligt och så kommer någon fram och säger ”tyst nu” med värsta attityden eller ”gör ni såhär hemma? Har inte er mamma lärt er?” Såklart det blir tjafsigt när de säger så där. Men en del de har en bild av oss och jag säger: ”döm inte mig, du känner mig inte ens.”

”Det är sättet du tilltalar oss”

Men ska det inte vara tyst på ett bibliotek?

– Jo, det ska vara tyst härinne, men allt handlar om hur du säger till. Exempelvis, Ellinor som jag jobbar här, henne har jag känt sedan jag var tolv-tretton år och till idag, så har vi jättemycket respekt till varandra. Hon kommer fram på ett jättebra sätt och när hon säger ”nu får du vara tyst”, så klart är vi tysta. Det är på sättet du tilltalar oss. Är du snäll, trevlig och visar respekt, självklart ber vi om ursäkt och går därifrån. Men visar du ingen respekt, ja...då kan det bli bråkigt.

Vad ska ett bibliotek vara till för tycker du?

– Biblioteket ska vara till för alla och det ska finnas en läsro för de som inte kan läsa också. Våra mammor ska få sin tid och barnen med. Men ska inte ungdomarna få något också? Fritidsgården öppnar 18 och jag är för gammal för det. Det är inte kul att stå och hänga här, säger Jawad och pekar på passagen i centrumet.

”Känns som om de skiter i oss”

Wasam Jawad som inte är ungdom längre, men för gammal för att gå till fritidsgården som har 18 års gräns, har svårt att hitta ett ställe att vara på. Under en tid har han försökt dra ihop ett fotbollslag, men de behöver stöd för att kunna driva det.

– Jag behöver ett jobb. Vad som helst. Men det är jättesvårt att få. Vi kämpar varje dag och lider varje dag. Kom och hjälp oss! Åtminstone med en fotbollsplan. Det känns som de skiter i oss, säger Jawad.

Förra veckan återgick Hässelby Villastads bibliotek tillbaka till de ordinarie öppettiderna, med öppet fram till klockan 19:00 på vardagar.

En vakt patrullerar runt i centrum och besöker dagligen biblioteket. Resultatet:

– Det har det blivit betydligt lugnare, mycket lugnare. Precis som det ska vara, säger Lodin och ler.

Vad hoppas du på nu?

– Att det ska vara så här trevligt som det varit den senaste månaden. Lugn och ro, för det har det varit och det gynnar alla, säger Lodin. 

Ska kartlägga problemet

Men problemen har inte bara funnits i Hässelby. Flera liknande fall om stök och även hot har uppmärksammats runt om på folkbiblioteken i landet. Bland annat skrev NEO:s chefredaktör, Paulina Neuding på SvD:s blogg om hur den sociala oron och likartade problem med ungdomsgäng finns spritt över landet och att inte mindre än 500 incidentrapporteringar, där problematiken med ”hotfull stämning”, skadegörelse, våld och hotfulla situationer i jobbet hade gjorts under de senaste två åren bara från Stockholmsområdet.

Nu ska även Fackförbundet DIK, som bland annat företräder bibliotekarierna, göra en egen kartläggning över hur arbetsmiljön ser ut på biblioteken runt om i Sverige.

En enkät ska skickas ut till samtlig personal på folkbiblioteken och resultatet ska sedan sammanställas och presenteras under Bok- och biblioteksmässan i höst.

– Vi ser det som alarmerande för att det är väldigt många incidentrapporter under en ganska kort tid och lite grann kan man tolka det som att bibliotekarierna har fått nog och säger ifrån, säger Karin Linder, förbundsordförande på DIK.

Högerextremister på biblioteken

Men det handlar inte bara om stökiga ungdomar, utan också om ett annat problem som det inte har talats så högt om.

Biblioteken som ska vara en arena för diskussion och arrangerar seminarier på aktuella ämnen, har fått vittna om hotfull stämning även där.

– I Stockholm stad har det hänt att man fått avbryta seminarier på grund av högerextremistiska krafter och där folk ställt frågor som varit invandrarfientliga helt enkelt, berättar Linder.

Det handlar om komplicerade situationer som uppstår där frågor om yttrandefrihet debatteras:

– Det har funnits situationer där åhörare går in och tar över och istället för att fråga eller vara delaktig i debatten, så ställer man seminariehållaren till svars och där bibliotekarierna varit tvungna att avbryta seminarierna eller arrangemanget för att det inte gått att hålla det i en öppen anda, och det här är också en hotfull situation som bibliotekarierna måste hantera, säger Linder.

Hanterar situationen

Men i Hässelby Villastads bibliotek är situationen efter den temporära stängningen, helt annorlunda. Även om man inte haft samma problem, så har man lyckats hantera sin situation på ett bra sätt tycker Ellinor Lodin som har fått tillbaka lusten till arbetet och ser nu ljusare på framtiden.

– I dag fick jag träffa jag en av ungdomarna som brukar komma hit och som gått arbetslös länge. Han har fått jobb på Lidl här nu. Ja, då blir man så… Det är som man får ståpäls nästan, säger Ellinor Lodin och tittar ut genom de glasade dörrarna mot centrum och ler medan hon plockar upp låneböcker på disken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.