I teaterdistriktet West End i London spelas det just nu över tjugo olika musikaler. Det är som en väloljad fabrik som levererar framföranden i världsklass. Men de är oftast väldigt anonyma utåt sett. Skådespelarna gör fantastiska insatser och spelar sex av sju dagar i veckan, vissa dagar spelar de två föreställningar (både matiné och kväll), men lyfts oftast inte fram med namn på affischerna.
Undantag är komikern och skådespelaren Miranda Heart som just nu spelar Miss Hannigan i musikalen ”Annie” och skådespelaren Charlie Stemp som spelar Arthur Kipps i ”Half a Sixpence” som båda är stora dragplåster i sina respektive föreställningar.
Broadway och West End
Två av de allra största musikalscenerna är just West End och även Broadway i New York. Och det finns många likheter mellan det som spelas på de båda sidorna av Atlanten. ”Beautiful”, musikalen om Carole King, ”Kinky Boots”, som Cindy Lauper skrivit musiken till, Fantomen på Operan, ”Lejonkungen” och ”Aladdin” är bara några exempel på föreställningar som spelas både i USA och England.
Men även om West End bland annat präglas av den amerikanska musikalen som visar olika perspektiv av USA:s historia och amerikanska värderingar som exempelvis ”Dreamgirls”, ”Book of Mormon” (som även spelas i Sverige nu) och Mowtown-musikalen finns det också en annan stark strömning – den brittiska musikalen. Både ”Half a sixpence” och ”The wind in the willows” är tydliga exempel på brittiska traditionella perspektiv.
I ständig förändring
Repertoaren är i ständig förändring på West End. Det finns musikaler som endast spelas över sommaren medan andra föreställningar har spelats i årtionden som exempelvis ”Les Misérables” som har spelats sedan 1985 och är den musikaluppsättning som har spelats näst längst i hela världen, efter off-Broadway-uppsättningen av ”The Fantasticks” som spelades i 42 år.
Men det här några av musikalguldkornen som spelas just nu på West End:
Bat out of hell
1977 släppte Meat Loaf albumet ”Bat out of hell” med text och musik av den legendariska amerikanska kompositören Jim Steinman. Nu, 40 år senare, ligger det som kom att bli en albumtriologi till grund för den nya musikalen som hade premiär på West End i juni.
Musikalens berättelse kan närmast beskrivas som en korsning mellan Peter Pan och Romeo och Julia som har tagit plats i en framtidsdystopi till soundtracket av bland annat ”I’d do anything for love (But I won’t do that)”, ”Paradise by the dashboard light” och ”Dead ringer for love”. The Guardians recensent Mark Lawson skrev i sin recension att de bästa musikalerna ska ha en övertygande story, spännande scenografi och ett häpnadsväckande sound: ”Den här föreställningen saknade det första fullständigt, men swag och sånger har den”.
”Bat out of hell” är en av de stora snackisarna på West End men det gäller att vara snabb i bokningen för det är hård åtgång på biljetterna och föreställningen spelas endast till den 22 augusti, sedan flyttas uppsättningen till Toronto.
The wind in the willows
”The wind in the willows”, eller ”Det susar i säven”, som originalet heter på svenska, är en nyskriven musikal som bygger på Kenneth Grahames klassiska barnbok från 1908. Mullvaden, Vattenråttans och Paddans äventyr ackompanjeras av musik och texter av George Stiles och Anthony Drewe med manus av skådespelaren och regissören Julian Fellowes, som bland annat har skapat TV-serien ”Downton Abbey”. Trion har tidigare arbetat tillsammans med bland annat West End- och Broadway-uppsättningarna av ”Mary Poppins”.
Musiken har hämtat inspiration och influenser från alla håll och kanter, allt ifrån musikalen ”Wicked” till soundtracket från ”Shaft”.
Föreställningen slog upp portarna på London Palladium i slutet av juni och är planerad att spelas fram till september 2017.
Half a sixpence
Är man sugen på att se någonting som följer den brittiska strömningen så är ”Half a sixpence” ett självklart val. Musikalen bygger på H. G. Wells roman ”Kipps”. Han har även skrivit klassiker som ”Doktor Moreaus ö”, ”Den osynlige mannen” och ”Världarnas krig”. ”Half a sixpence” handlar om Arthur Kipps som drömmer om att bli rik och ha ”Money to burn”. Musikalen med musik av David Heneker hade premiär på West End 1963 då med popstjärnan Tommy Steele i huvudrollen och 1967 gjorde han även rollen på film.
2016 fick musikalen en bitvis ny kostym med omarbetningar av den nyss nämnda trion George Stiles, Anthony Drewe och Julian Fellowes. Nu är det skådespelaren Charlie Stemp som axlar rollen som Arthur Kipps sedan föreställningen hade premiär på Noel Coward Theatre i november 2016.
School of rock
Julian Fellowes har även ett finger med i spelet i scenadaptionen av ”School of rock” men det är inte det enda tunga namnet i produktionen. Bakom musiken ligger ingen mindre än musikalgiganten Andrew Lloyd Webber. Musikalen bygger på filmen med samma namn från 2003 där Jack Black spelar huvudrollen som Dewey Finn, en musiker som lever för rocken men sparkas av sitt band och tar ett jobb som lärare på en strikt privatskola.
Musikalen hade premiär på New London Theatre i november 2016. Det är en otroligt intressant upplevelse att se den live för alla, såväl barn som vuxna, spelar alla live på scen.