• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regeringens förslag: 65 miljoner till Nationalmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rekorddyr renovering och en mångdubblad hyra föreslår regeringen nu att Nationalmuseum ska få ett ekonomiskt tillskott på 65 miljoner nästa år, och sedan 42 miljoner extra årligen från och med 2019.

När det stod klart att Nationalmuseums hyra skulle öka med flera 100 procent efter att den omfattande renoveringen genomförts, stod ledningen frågande till hur de skulle finansiera sina nya omkostnader.

– Problemet är att hyreshöjningen inte är finansierad. Det finns inget regeringsbeslut om att vi ska få kompensation för den enorma hyreshöjning från 15 miljoner till 80 miljoner, sa Berndt Arell, museichef för Nationalmuseum, till Kulturnyheterna i somras.

Kulturbudgeten 2018

LÄS MER: Nationalmuseums hyra mångdubblas

Ska säkra kvalitén

Arell var då ”övertygad” om att museets anslag skulle höjas, och får nu rätt. Tillskottet på 65 miljoner kronor är tänkt att tillföras den 1 januari nästa år, förutsatt att kulturbudgeten röstas igenom.

LÄS MER: Chefen lämnar Nationalmuseum: ”Känns sorgligt”

Miljonbidraget ska möjliggöra ”en fortsatt kvalitativ verksamhet i det nyrenoverade huset”, enligt ett pressmeddelande från Kulturdepartementet, och sedan bestå i 42 miljoner mer löpande från och med 2019.

Det innebär att museet kan finansiera sin mångdubblade hyra nästa år, men ser ut att få ett underskott på 23 miljoner framåt.

Renoveringen av Nationalmuseum inleddes 2013, och kommer i slutändan att ha kostat omkring 1,2 miljarder kronor. Museet öppnar på nytt för allmänheten hösten 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2018

Mer i ämnet