• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sarah Paulson och Lupita Nyong'o i Steve McQueens Oscarsvinnare ”12 Years a Slave”. En vinst som gjorde Steve McQueen historisk genom att bli den första svarta regissör att vinna en Oscar. Foto: AP

Hollywood visar inte USA:s mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Trots den förändrade demografin visar en ny studie att filmerna fortfarande ger en homogen bild av världen.

The University of Southern California har i sin rapport gått igenom nästan 4.000 karaktärer i de 100 mest inkomstbringande Hollywoodfilmerna från 2013.

Studien visade att 4,9 procent av karaktärerna som figurerade med repliker i filmerna var latinamerikanska, trots att gruppen utgör 16 procent av den amerikanska befolkningen, skriver BBC.

Svarta syntes i 14,1 procent av rollerna, och 17 procent av filmerna hade inga svarta skådespelare alls.

Svarta regissörer anställer svarta skådespelare

En observation som görs i rapporten är att filmer som är regisserade av svarta personer i större utsträckning också innehåller svarta skådespelare.

”Att tillföra mångfald till regissörsstolen kan influera vad vi ser på duken”, skriver författarna bland annat.

Ingen betydelsefull skillnad

De skriver att utvecklingen som skett de senaste sju åren är så pass liten att den inte kan anses betydelsefull, och att latinamerikaner är den mest åsidosatta gruppen.

De står nämligen för så mycket som en fjärdedel av alla köpta biobiljetter men syns som sagt i väldigt liten utsträckning på duken.

”Homogen bild”

Trots den förändrade demografin i USA anser författarna till rapporten att ”filmer fortfarande visar en homogen bild av världen”.

”Faktum är, att nästan hälften av alla barn under fem i USA är inte vita, vilket innebär att både den nuvarande och framtida publiken är betydligt mer varierad än vad som visas på duken”.

Omdiskuterat mångfaldstest 

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att Baker Karim, regissör och långfilmskonsulent på Svenska filminstitutet (SFI), har föreslagit ett mångfaldstest av svensk film då han anser att svensk film lider av en liknande brist på mångfald som den amerikanska filmindustrin.

Brittiska filminstitutet gick nyligen i bräschen och införde ett mångfaldskrav på de filmer som får finansiellt stöd, något som SFI:s vd Anna Serner inte anser är rätt metod i Sverige.

– Vår väg är istället att göra en mångfaldsplan som inte bara inbegriper stödbeslut utan omfattar hela vår organisation, sa hon i intervjun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.