Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film Den sista resan kan vinna en Oscar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Filip Hammar och Fredrik Wikingssons reaktion på utmärkelsen i klippet ovan. Foto: Pontus Lundahl/TT/Nexico/Nordisk Film

Hollywoodjätte köper Filip och Fredriks succéfilm

Uppdaterad
Publicerad

Hollywoodbolaget Universal Pictures har köpt de internationella biorättigheterna till Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”Den sista resan” och planerar en lansering både i USA och övriga i världen.

”Den här unika filmen har en speciell plats i våra hjärtan. Både rolig och ibland hjärtskärande är det är en livsbejakande upplevelse som är ett måste för alla åldrar. Vi ser fram emot att få dela med oss av 'Den sista resan' med en internationell biopublik”, säger Helen Parker, vice vd för Universal Pictures Content Group, i ett pressmeddelande.

Långfilmsdokumentären, som följer duon när de tar med Filip pappa Lars på en nostalgisk roadtrip genom Frankrike, är också är Sveriges Oscarsbidrag.

Filip Hammar säger i ett pressmeddelande från Svenska filminstitutet att de är tacksamma och smickrade över att filmen får möjligheten att resa utanför Sverige.

”När vi gav oss ut på den här resan sade vi till oss själva att vi vill göra en upplyftande, innerlig, men också originell, film där människor, när de lämnar salongen, tar upp telefonen och ringer sina mammor eller pappor. Och jag tror att vi lyckades med det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.