En person i en mörk jacka står utomhus med armarna i kors. I bakgrunden syns en grön gräsmatta och flerfamiljshus. Det är en solig dag med klar himmel, och personen håller en cigarett i ena handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poeten Iman Talabani förklarar varför en helt vanlig bänk blev uppsamlingsplatsen och en trygg oas för henne och hennes tjejkompisar. Foto: Helena Igwe/SVT

Poeten och youtubern Iman Talabani gör film om tjejernas tugg vid bänken

Uppdaterad
Publicerad

I filmen ”One woman show” berättar poeten och youtubern Iman Talabani om uppväxten med tjejkompisarna kring en bänk i Stockholmsförorten Farsta, där tjejerna tvingades ta hand om varandra.

De var barn då, och insikterna om den extrema lojalitet som växte fram när ingen annan skyddade dem, slår henne först nu. Det kunde handla om att alltid dela på pengarna de fick in, stå upp mot farliga pojkvänner eller att hjälpa varandra fly hemifrån.

– Nu i efterhand inser jag att vi krävde väldigt mycket av varandra, säger hon.

Hur det formade tjejerna, men främst henne själv, sammanfattar nu Talabani i den självfinansierade indie-filmen ”One woman show” som hon publicerat på Youtube och som fått stor spridning. En större satsning än de vloggar hon vanligtvis laddar upp på plattformen.

”Är inte här för att göra några pk-poäng”

Även om filmen beskrivs som feministisk så vill Talabani inte göra några ”pk-poäng”, som hon kallar det. Syftet är snarare, enligt henne, att göra en film där tjejerna från orten är något mer än någons pojkvän, syster eller mamma. En skildring hon menar att hon sällan ser.

Samtidigt smärtar det henne att tittarna känner igen sig i hennes berättelse.

– Det är typ lite synd, jag vill egentligen inte att man ska kunna relatera, säger hon.

I klippet: Hör Iman Talabani berätta om varför hon och hennes tjejgäng valde en helt vanlig träbänk som sin trygga plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.