Allt fler unga influerare konverterar till islam på tiktok, simon sorgenfrei kommenterar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Abbey Hafez berätta varför hon har konverterat till Islam. Foto: Tiktok, Pressbild

Hon konverterade till islam på Tiktok: ”Har fått kärlek och hat”

Uppdaterad
Publicerad

Unga influerare har börjat konvertera till islam på Tiktok. Trenden har uppstått efter att Hamas attackerat Israel och landet svarat med bomber mot Gazaremsan. Nu missionerar de unga användarna sin nyfunna tro till miljontals följare. En av dem är den 25-årige amerikanskan Abbey Hafez.

– Det var när jag såg det palestinska folkets lidande som jag började läsa Koranen för första gången, vilket förändrade allt för mig, säger Abbey Hafez till Kulturnyheterna. 

Influeraren och aktivisten Abbey Hafez började intressera sig för islam efter att hon bevittnat palestiniernas tilltro och trygghet i sin religion.  

Den 25-årige konvertiten föddes i en kristen familj och uppfostrades med bibelstudier och kyrkobesök på söndagar. Amerikanskan definierar sig själv som aktivist och säger att hon blev introducerad för islam genom sin man, som är muslim. 

Idag har hon varit muslim i drygt en månad och ser sig själv som en del av en växande global rörelse.

– Jag började lägga upp klipp på Tiktok. Jag har fått en del hat, men också mycket kärlek.

Känd trend

Simon Sorgenfrei är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Han menar att trenden där personer konverterar i sociala medier och uppmanar sina följare att följa efter är känd sen tidigare.   

– Sociala medier får en allt större betydelse religiöst. Vi såg det under epoken med Islamiska staten. Många radikaliserades via sociala medier snarare än i moskémiljöer, säger han.

”Ett slags individualistisk islam”

Professorn ser också ett mönster där ungdomarna som konverterat online verkar dela progressiva värderingar och på så vis utgör en motkultur mot etablissemanget. Detta trots att många tycks sakna större kunskaper om islam innan de konverterade.  

– I förlängningen har man läst in en motståndsideologi och knutit en rad frågor till islam. Vissa ser det som en feministisk religion, en som fokuserar på jämlikhet i samhället eller en religion som kan mobilisera inför det stora klimathot som vi står inför.

– Det är ett slags individualistisk islam som tar sig uttryck i den här trenden. Där personer hittar sina egna mest brinnande frågor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.