• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Horace Engdahl. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Horace Engdahl slår tillbaka mot kritikerna: ”Hjärnsläpp”

Uppdaterad
Publicerad

Nu uttalar sig Horace Engdahl om sin debattartikel i Expressen där han skrev att Sara Danius är den ständiga sekreterare som lyckats sämst sedan starten 1786.

– Det var nödvändigt att föra till allmän kännedom vad som var det egentliga problemet, säger han till P1.

De senaste veckorna har det stormat rejält kring den Svenska Akademien. Men från flera av de sittande ledamöterna har det dock varit tyst. Nu har Horace Engdahl uttalat sig i en längre intervju med Nordegren och Epstein i P1.

– Krishanteringen skapade en kris som var mycket större än det ursprungliga problemet, säger han i programmet.

Krisen i Svenska Akademien

Horace Engdahl menar att det största problemet inte handlar om att den så kallade Kulturprofilen, som är gift med en av ledamöterna, anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp av 18 kvinnor i Dagens Nyheter. Enligt Horace Engdahl borde Akademien ha tagit ett steg tillbaka och inte klippt banden till Kulturprofilen, som nekar till alla anklagelser, direkt.

– Vi borde ha hållit oss en smula lugna och inte rusat med i upploppet. Och vi borde ha hållit fast vid självklarhetsprincipen att ingen är skyldig förrän det har bevisats, säger han.

Aldrig sett något olagligt

Horace Engdahl säger att han, innan anklagelserna i november, inte hade hört talas om anklagelser mot Kulturprofilen och att han aldrig har sett honom göra något olagligt.

– Vivör-liv är inget olagligt och inte alltid impopulärt. Jag har aldrig sett denna person göra sig skyldig till något kränkande eller misstänkt honom för det, säger han.

Att flera av de kvinnor som anklagade Kulturprofilen för trakasserier och övergrepp var anonyma anser Horace Engdahl försvaga vittnesmålens trovärdighet.

– Det besvärliga med artikeln var att det framfördes ett antal anklagelser av ett antal vittnen varav ett stort antal var anonyma vilket gjorde det ytterligt svårt att ta ställning till allvaret och sanningshalten i vittnesmålen, säger han.

Hård kritik mot Danius

Han håller också fast vid den skarpa kritik han framförde i en debattartikel i Expressen där han kallade Sara Danius för den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786.

– Sekreterarens uppgift är att föra akademiens talan och inte sin egen talan. Det är främmande för akademien att hota att hoppa av för att få igenom ett visst beslut. Det gjorde mig otroligt upprörd och jag skrev artikeln i ett läge av högsta upprördhet, säger han och fortsätter:

– Det var nödvändigt att föra till allmän kännedom vad som var det egentliga problemet.

Kritiserar akademikerna

Över 400 forskare och akademiker gick under förra veckan ut i ett upprop där de krävde att advokatutredningen skulle offentliggöras, samt riktade kritik mot Akademien. Horace Engdahl tyckte att uppropet var suddigt och även ohederligt med anledningen av att de inte förklarar helt vad de menar i kritiken.

– När jag hörde om uppropet tänkte jag ”För en gångs skull passar verkligen termen hjärnsläpp.”. Och det är rejält med hjärna det handlar om. Man kan riktigt höra dunsen, säger han till P1.

Vill ha tillbaka Englund och Espmark

Trots att Kjell Espmark och Peter Englund har meddelat att de lämnat Akademien skulle Horace Engdahl gärna se att de kommer tillbaka när stormen har lagt sig.

– Jag är beredd att göra vad som helst. Det här är personer som jag innerst inne tycker mycket om. Jag tycker att det är så ofattbart tråkigt att den här splittringen har skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet