De senaste veckorna har bibliotekariernas arbetsmiljö debatterats. Bråk och stök i lokalerna som håller öppet för alla gör att alla inte längre känner sig välkomna – och de som arbetar på biblioteken vantrivs.
Det handlar inte bara om högljudda ungdomar. I går rapporterade Kulturnyheterna om högerextrema krafter som stör föreläsningar och seminarier.
– Det har funnits situationer där åhörare går in och tar över. Istället för att fråga eller vara delaktiga i debatten, så ställer man seminariehållaren till svars och då har bibliotekarierna varit tvungna att avbryta seminarierna eller arrangemanget för att det inte gått att hålla det i en öppen anda, sa fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder.
Kontaktade polis
Den 14 april höll till exempel Stadsbiblioteket i Stockholm en föreläsning om rasistiska stereotyper i skönlitteraturen. Föreläsningen fick avbrytas när personer som enligt bibliotekarierna uttryckte rasistiska åsikter störde debatten.
– De uttryckte sig hotfullt. Det gjorde att personalen som höll i programmet fick avsluta det, säger Cissy Avrin, kommunikationschef på Stockholms stadsbibliotek.
Stadsbiblioteket tog kontakt med polisen i samband med händelsen.
– Vi fick stöttning av dialogpolis när vi hade ett evenemang dagen efter. De har stöttat oss efteråt. När det kommer till publika evenemang arbetar vi alltid med en riskbedömning innan. Efter attentatet mot Charlie Hebdo har vi tagit fram en tydligare modell för personalen att förhålla sig till. Ibland tar vi hjälp av en extern part för att analysera och göra en riskbedömning, säger Cissy Avrin.
Oftast rör det sig om att ta in extra personal i form av väktare.
Omtvistat evenemang i Göteborg
I augusti förra året bestämde sig Christina Persson, chef för Stadsbiblioteket i Göteborg, för att ställa in ett evenemang av säkerhetsskäl. En förening hade hyrt lokalen och bjudit in den omtvistade sociologen Karl-Olov Arnstberg. När evenemanget blev känt blossade en vild debatt upp, bland annat i sociala medier, och Christina Persson bedömde att föreläsningen inte kunde hållas.
– Stämningen trissades upp och jag beslutade mig för att avstyra. Vi har mycket besökare på vårt bibliotek, och många små barn, säger hon och förklarar att hon kände en risk för att brott kunde begås i lokalerna.
Expo:s vd van
Alexander Bengtsson är vice vd för stiftelsen Expo. När han åker runt och föreläser om rasism och högerextremism på landets bibliotek är det vanligt att olika extremistgrupper markerar med närvaro.
– Jag har föreläst i många, många år om den här typen av organisationer. Då kommer det ofta extremister. Det är nästan mer regel än undantag, säger han.
Men det är inte särskilt organiserade föreläsningsbesök, bedömer Alexander Bengtsson.
– Det offentliga samtalet handlar allt mer om rasism, intolerans och utmaningar med flyktingmottagande. Det är frågor som berör de här organisationerna. Vi är säkert ute och föreläser ett par gånger i månaden på det här sättet, och det brukar gå i vågor. Det beror på vilka aktivister som finns i närheten. De markerar genom närvaro, säger han.