Cissi Wallin. (arkivbild) Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hovrätten slår fast fällande dom mot Cissi Wallin i förtalsmål

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2017, i samband med Metoo-rörelsen, anklagade debattören Cissi Wallin en namngiven man för våldtäkt och dömdes senare för grovt förtal, något båda parterna överklagade. Under torsdagen meddelade hovrätten att man slår fast Stockholm tingsrätts fällande dom, men höjer skadeståndet till den förtalade mannen.

För över fyra år sedan skrev Cissi Wallin i ett inlägg på sociala medier att hon 2006 blivit drogad och våldtagen och pekade samtidigt ut en namngiven man.

Händelsen hade tidigare utretts av polis men sedan dess lagts ned. Den utpekade mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och anmälde Cissi Wallin för förtal.

Fälls i hovrätten

Wallin åtalades och dömdes 2019 av Stockholms tingsrätt för grovt förtal till dagsböter, villkorlig dom och att betala ett skadestånd på 90 000 kronor till mannen. Bägge parter överklagade utfallet då Wallin ville slippa straff och krävde att åtalet ogillades, medan mannen krävde ett högre skadestånd, motsvarande 240 000 kronor.

Nu meddelar Hovrätten att man slår fast Stockholm tingsrätts dom och höjer skadeståndet till den förtalade mannen till 110 000 kronor. Man skärper också domen för grovt förtal, som tidigare var på en punkt. Nu döms hon för sju fall av grovt förtal.

– Hovrätten har vid försvarlighetsprövningen gjort en helhetsbedömning av omständigheterna och har då bl.a. beaktat att kvinnan skulle ha kunnat redogöra för det övergrepp hon menar att hon utsatts för och på så sätt delta i metoo-debatten, utan att peka ut journalisten, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Kommer fortsätta överklaga

Cissi Wallin kommenterar Hovrättens beslut i ett inlägg på sociala medier där hon berättar att domen är väntad.

”Det säger någonting om vårt lands syn på halva befolkningens yttrandefrihet – att som kvinna som berättat om något av det värsta man kan råka ut för bli den som stäms och döms av staten, en stat som samtidigt misslyckats kapitalt med att skydda tjejer och kvinnor från sexuella övergrepp.”

Hon berättar även att hon kommer överklaga Hovrättens beslut.

”Jag och min försvarare kommer givetvis fortsätta överklaga, hela vägen upp till Europadomstolen om det krävs. Att stå upp för sin egen och andras yttrandefrihet är självklart, även om det är både jobbigt och obekvämt.”

Kulturnyheterna har sökt Cissi Wallin som avböjt intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.