Mari Heidenborg, Sveriges justitiekansler, chef över myndigheten Justitiekanslern som nu fått sin överklagan beviljad av hovrätten. Foto: Erik Simander/TT

Hovrätten överprövar ”Vaccinkrigarna”-domen

Uppdaterad
Publicerad

I mars dömdes staten till att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkade i SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna”.

Nu överprövar hovrätten tingsrättens dom – efter att justitiekanslern överklagat domen, rapporter Dagens juridik.

En kvinna som medverkar i SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna” vann i rätten tidigare i år när hon stämde staten på 100 000 kronor för hur hon porträtterades i dokumentären.

Kvinnan menar att journalisterna bakom dokumentären lurade henne att de delade hennes vaccinkritiska åsikt när de i själva verket ville komma henne nära för att kunna filma, ibland med dold kamera. Kvinnan anser också att hon framställs som antisemitisk, vilket lett till att hon ska ha förlorat sitt goda rykte och karriärmöjligheter.

Tingsrätten dömde i mars att staten inte gjort tillräckligt för att skydda kvinnan mot SVT i fråga om rätten till privatliv och att kvinnan skulle få 100 000 kronor i skadestånd. Enligt tingsrätten har det självreglerande medieetiska systemet inte fungerat tillräckligt i det här fallet.

Omprövas i hovrätten

Domen fick kritik från flera håll, bland annat från Journalistförbundet och SVT:s mediedirektör Jan Helin. I början av april överklagades domen till hovrätten av Justitiekanslern och nu har Svea hovrätt gett ärendet ett prövningstillstånd.

När detta kommer ske är inte klart, uppger hovrätten till tidningen Dagens juridik.

Se mer om fallet nedan i klippet: Tre frågor om rättstvisten kring ”Vaccinkrigarna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.