Hundra år av migration förändrade Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna öppnade en utställning som kretsar kring den fråga som mer än någon annan dominerat debatten i Sverige under lång tid – migration. På Mångkulturellt Centrum i Botkyrka ger ett antal konstnärer sin syn på hur migration förändrat dem personligen – och påverkat Sverige, kulturellt och demokratiskt. 

Migration är ett svenskt kulturarv och människan är omgiven av gränser. Just nu pågår utställningen “Gränser – hundra år av migration som förändrade Sverige”, på Mångkulturellt Centrum i Botkyrka i Stockholm.

– Människor har migrerat till Sverige i alla tider, de senaste hundra åren inte minst. Av äventyrslust, adoption, kärlek, drömmen om bättre liv, eller flykt från krig och förföljelse. Nästan alla människor i Sverige har en migranthistoria, någon i sin familj eller närhet som har migrerat, säger Monica Fundin Pourshaidi, verksamhetschef vid Mångkulturellt Centrum i Botkyrka i södra Stockholm.

– Vår utställning tar fasta på de lagar och regler som format människors förutsättningar att migrera.

En av vår tids mest brännande frågor

100 miljoner människor befinner sig på flykt runtom i världen just nu. Det gör frågan om migration till en av vår tids största ödesfrågor. 

Utställningen rymmer fotografier, gamla telefoner, dikter, forskningsmaterial, som tillsammans speglar människors erfarenheter av att migrera till, inom och från Sverige. 

Fotograferade asylboenden efter brandattentat

David Larsson har rest runt i hela Sverige för att dokumentera brandattacker mot flyktingboenden mellan 2014 och 2018. Förutom fotografier från 111 olika platser i Sverige har han också samlat föremål som han plockat med sig från platser där det har varit bränder.  

– Jag vill förmedla den här ohyggliga händelsen när man tänker på alla de här bränderna och brandincidenterna tillsammans. Det är attentat, självmordsförsök, olyckor men allt sammantaget tillsammans är ju en fullständigt ohygglig period i Sveriges närhistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.