• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinnor i protest mot Brett Kavanaugh samt president Donald Trump. Foto: Heather Kaliffa/Nicholas Kamm/AP/APF

Hundratusentals slår tillbaka mot tweet av Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Snart har ett år passerat sedan startskottet för metoo-rörelsen. Nu sprider sig en ny hashtag – #whyididntreport över internet. Genom den vittnar hundratusentals personer om sexuella övergrepp de blivit utsatta för och varför det är svårt att anmäla.

Det är nästan ett år sedan metoo-rörelsen tog fart och sexuella förövare äntligen tvingades fram i rampljuset genom en ny feministisk våg. Flera av de anklagade männen inväntar fortfarande sin slutgiltiga dom.

Filmmogulen Harvey Weinstein, som allt startade med, står fortfarande åtalad för sexuella övergrepp och våldtäkt. Samtidigt börjar andra individer som pekades ut och togs ur tjänst under hösten, så sakteliga börja återvända till jobbet.

Nu har en ny hashtag börjat sprida sig över internet.

Protestvåg på twitter

Under rubriken #whyididntreport berättar hundratusentals personer om svårigheterna med att anmäla sexuella övergrepp och varför de inte kunde anmäla sina förövare. Startet för den stora protestvågen var ett Twitterinlägg skrivet av Donald Trump, där presidenten ifrågasätter varför Christine Blasey Ford – kvinnan som anklagat vägmästarkandidaten till Högsta domstolen – Brett Kavanaugh – för sexuella övergrepp inte anmälde saken när den ska ha inträffat.

I inläggen berättar människor om hur de anmält sina förövare för sexuella övergrepp, för att sedan inte bli trodda. Många beskriver även hur en känsla av skam och maktlöshet gjort det svårt att berätta om övergreppen.

Direkt svar till Trump

Flera kända profiler, bland annat skådespelaren Ashley Judd, som tidigt gick ut och anklagade Harvey Weinstein för övergrepp, har skrivit inlägg på temat. En annan skådespelare som engagerat sig är Alyssa Milano, som satte fart på #metoo-rörelsen i höstas genom att uppmana alla kvinnor som någon gång har utsatts för ett övergrepp att använda hashtagen.

I ett direkt inlägg svarar hon president Donald Trump att det tog henne trettio år att berätta för sina föräldrar om de sexuella övergrepp hon blev utsatt för som tonåring. Samtidigt uppmanade hon fler att svara presidenten med sina upplevelser. BBC rapporterade i söndags kväll att hashtagen hade använts över 675.000 gånger på Twitter.

Christina Blasey Ford kommer att vittna om de övergrepp hon anklagar Brett Kavanaugh för på torsdag den 27 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.