Ordboksredaktören om kritiserade domen: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

I centrum för den uppmärksammade domen, där hovrätten frikänner en man som dömts i tingsrätten för våldtäkt mot barn, står en ordboksdefinition av ordet snippa. Ett problem är att Svenska Akademiens två uppslagsverk ger olika definitioner av ordet.

Hösten 2022 dömdes en man till tre års fängelse för våldtäkt mot en tioårig flicka. Domen, som föll i Halmstads tingsrätt, överklagades till hovrätten som friade mannen. 

Hovrätten ansåg att det fanns bevis för att mannen tagit både i och på flickans kön, men domarna fastnade vid vad ordet Snippa betydde. De använde sig av Svensk ordbok som definierat ordet som “det yttre kvinnliga köns­organet”. Ordboken ges ut av Svenska Akademien som också publicerar Svenska Akademiens ordlista där ordet istället definieras som “det kvinnliga könsorganet”.  

Emma Sköldberg är professor i svenska språket och sedan 2015 huvudredaktör för Svensk ordbok och sitter även i redaktionen för Svenska Akademiens ordlista. Hon menar att det inte finns en samsyn om vad ordet betyder.

– Problemet är att vi har ett ord – snippa – som är ett vardagligt ord, det är inget fackord. Det finns inte en konsensus om vad ordet betyder, säger Emma Sköldberg.

”Det är orimligt”

Ordet “snippa” tog sig in i Svenska Akademiens ordlista 2006, efter att det lanserats som det kvinnliga könsorganets motsvarighet till ordet “snopp”. I arbetet med att definiera en nyordskandidat läser ordboksredaktionerna mängder av texter för att få belägg för ordets innebörd.

– Texterna vi tittar på är skrivna för vuxna och av vuxna. Det är inte säkert att barn lägger exakt samma betydelse som en vuxen gör i de här orden. Det måste man komma ihåg, säger Emma Sköldberg och fortsätter:

– Vi tycker inte att ordboksdefinitionen ska vara utslagsgivande i juridiska situationer. Det är orimligt.

Fakta: Definitioner i Svenska akademiens uppslagsverk

Svenska akademien ger ut tre olika uppslagsverk över svenska språket https://svenska.se/. Ordet snippa finns med i två av dem, som ger olika förklaringar till ordet. I Svensk ordbok definieras det som ”det yttre kvinnliga könsorganet”. I Svenska Akademiens ordlista definieras det däremot som ”kvinnans könsorgan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.