Många väntar på svar från Amanda Lind. Foto: TT

Idag kommer kulturbudgeten: Här är förändringarna att hålla koll på

Uppdaterad
Publicerad

Får de hårt drabbade länsmuseerna mer pengar? Och kommer filmbranschen äntligen att få positivt besked om de efterlängtade produktionsrabatterna? I dag ger regeringen besked när kulturbudgeten presenteras.

Många aktörer väntar ivrigt på höstbudgeten. Bland dem finns också Nationalmuseum i Stockholm som i juni begärde tillåtelse att överskrida årets budget med nära 49 miljoner kronor.

Från nyöppningen den 13 oktober till den 31 december förra året hade museet oväntat många besökare. Man bad då om extra ekonomisk hjälp från regeringen för att klara konsekvenserna av den stora tillströmningen, men fick inget extra anslag i vårbudgeten.

Skickade nödrop

Länsmuseerna i landet har också skickat nödrop till regeringen. Länsmuseernas samarbetsråd konstaterade den 11 september att mer än vart tredje länsmuseum tvingas minska antalet anställda nästa år. ”Jag överdriver inte om jag påstår att vårt kulturarv på många håll hotas att bli förstört för kommande generationer”, framhöll rådets ordförande Jonas Hellberg i ett pressmeddelande.

Filmbranschen har i sin tur väntat länge på besked om de så kallade produktionsrabatterna för filminspelningar. Det är ett system som finns i de flesta andra europeiska länder – vilket bland annat medför att det i dag är billigare för svenska regissörer och skådespelare att ta ett plan till Litauen eller något annat land i Östeuropa än att stanna i Sverige och filma.

”Försvara barns rätt”

Kulturminister Amanda Lind (MP) har redan avslöjat en av nyheterna i budgeten. På måndagen berättade hon att regeringen återinför det statliga stödet till kulturskolorna fullt ut, så att 100 miljoner kronor årligen avsätts till de kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet.

-Jag har sett hur stor skillnad de här pengarna gör för många barn runt om i landet och jag tycker att det är viktigt att försvara barns rätt till kulturskola oavsett var man bor eller har för nivå eller ambition, sade hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.