Hör Therése Lindgrens tankar om att influencers utan utbildning får ta emot tunga berättelser från följare.

Nytt projekt ska hjälpa Youtube-stjärnor att stötta unga med ångest

Uppdaterad
Publicerad

Therése Lindgren är en av Sveriges mest inflytelserika på sociala medier, och får dagligen meddelanden från följare som mår dåligt. I ett nytt projekt vill hon och stödorganisationen Tjejzonen hjälpa influerare att ge stöd till ungdomar som kämpar med psykisk ohälsa.

Youtubern Therése Lindgren, som själv har varit öppen om sin ångest, får ofta meddelanden från följare som mår dåligt. Men liksom många andra influerare saknar hon utbildning för att hantera berättelserna som ibland kan vara väldigt tunga.

– Det kan handla om ångest och oro, eller fruktansvärda berättelser om sexuella övergrepp och suicidtankar, säger Therése Lindgren.

– Det är svårt att veta hur man ska bemöta det, särskilt om man inte är utbildad.

Vill hjälpa influerare att ge rätt stöd

Därför har hon startat en kurs för influerare, tillsammans med stödorganisationen Tjejzonen, som jobbar med psykisk ohälsa hos unga tjejer.

Syftet är att ge verktyg för att bemöta den som söker stöd, men också för att hantera berättelserna så att de inte orsakar ”sekundärt trauma”, alltså att även lyssnaren påverkas negativt av traumat som återges.

Hör Therése Lindgrens tankar om att personer med ångest söker stöd hos influerare utan utbildning.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.