-Det blir inga inval utan vi diskuterar vidare om möjliga kandidater. Det viktigaste för oss nu är bli klara med arbetet kring stadgarna så att vi inte råkar ut för några tvister vad gäller regelverket, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, till TT.
Så sent som den 16 maj hävdade Akademiens direktör Göran Malmqvist med bestämdhet att de fyra ledamöter som utträtt ur Akademien skulle ersättas – ”och inval ska ske i maj”.
Tolkningsstrid
Men när de tre avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark en vecka senare i en gemensam skrivelse förklarade att de kunde tänka sig att återvända till arbetet, på villkor att Horace Engdahl avgick, uppstod återigen en intensiv tolkningsstrid om stadgarna. Kan de återstående tio ledamöterna välja in nya personer i församlingen utan avhopparnas stöd?
Den 23 maj uttalade sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, om sin syn på saken:
-Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, sade hon till SVT.
Arbetar vidare
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har också uppmanat ledamöterna att se över sina förtroendeuppdrag, sätta sig själva i andra hand och fundera över om de är ”till glädje för Svenska Akademien och Nobelpriset” eller om det är ”bättre att de träder tillbaka”.
Nu går ledamöterna på sommaruppehåll. Traditionsenligt träffas man då inte förrän till hösten igen, men ansträngningarna för att försöka hitta en lösning på den komplicerade frågan om nya inval kommer inte att ligga vilande de kommande månaderna. Anders Olsson säger till TT att han kommer att arbeta vidare under ytterligare några veckor innan han går på semester.
Se bakgrunden till krisen inom Svenska Akademien i klippet nedan