Foto: Scanpix

”Ingen dissident”

Uppdaterad
Publicerad

Det här är det första litteraturpriset som den Kinesiska regimen kommer att glädjas åt, säger Sveriges förre Kina-ambassadör Börje Ljunggren.

Mo Yan beskrivs i en profil av nyhetsbyrån AFP som skicklig på att undvika problem med Kinas makthavare, trots ofta politiska teman skrivna med misslyckade landreformer under 1950-talet och kulturrevolutionens galenskaper som bakgrund.

Delvis har han lyckats med detta på grund av positionen som vice ordförande i det statligt sanktionerade kinesiska författarförbundet.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mo Yan har upprepade gånger kritiserat Kinas kommunistregim. Men han har också öppet stöttat landets kulturpolitik, som bland annat stipulerar att konsten ska tjäna den socialistiska saken, och inte hota kommunistpartiet. För detta har kinesiska kollegor kritiserat honom, skriver AFP.

Kommer mottas positivt i det officiella Kina

– En erkänd författare, folkkär kan man säga, och kanske det första litteraturpriset till Kina som kommer att väcka positiva kommentarer bland det officiella Kina, säger Sveriges förre Kina-ambassadör, Börje Ljunggren.

– Han har skrivit väldigt satiriskt om pampväldet i landet, bland annat i romanen Vitlöksballaderna, men är inte alls någon dissident likt flera tidigare pristagare, han är en utpräglat episk författare och skriver i en fantasifull tradition, närmast latinamerikansk, säger Börje Ljunggren till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet