• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ingen publik – då storsatsar Melodifestivalen på scenbygget

Uppdaterad
Publicerad

Arenapubliken får stanna hemma och turnén är inställd. Tråkigt för vissa, men för scenbyggarna på Melodifestivalen har det här året också bjudit på helt nya möjligheter.

– Det kommer bli en av de bästa scenerna vi har sett i Melodifestival-sammanhang, säger Viktor Brattström, scenograf på Melodifestivalen.

Inför varje Melodifestival brukar vi få se rubriker om att året ska bjuda på den största scenen någonsin. Eller att det är rekordmånga lampor eller att produktionen använder rekordlite energi.

”Bygger ett eget tak”

I år har de rubrikerna lyst med sin frånvaro. Men så är det också ett väldigt speciellt år för scenbyggarna på Melodifestivalen. Allt ska få plats i lilla Annexet. Men samtidigt slipper de riva ner och bygga upp scenen vecka efter vecka – och de kan utnyttja det faktum att ingen publik behöver få plats.

Melodifestivalen 2021

– Vi bygger ett eget tak i samma höjd som ljusriggen. Det kan vi inte göra på en turné. Det tar tid att riva och bygga och ta till nästa stad stad. Det finns fler sådana saker som vi kan göra lite mera noga i år just för att vi har en stationär scenografi, säger Viktor Brattström, scenograf på Melodifestivalen

Han fortsätter:

– Eftersom det inte finns någon publik så kan vi också leka med bilder på ett annat sätt. Vi kan skjuta lite snett och från sidan och vinkla upp på ett helt annat sätt.

Numret hade inte fungerat med publik

Och det senare är något som tv-publiken snabbt kommer lägga märke till på lördag. Normalt sett brukar artisterna till största delen leverera ut mot publiken. Vi har sett kortare intron som skett utanför scenen – som då Robin Bengtsson började backstage med sitt vinnarbidrag 2017. Men efter introt gick han ut och mötte publiken under resten av låten.

I år finns det inget behov av det senare och mycket riktigt så utspelar sig till exempel Dannys bidrag nästan helt inne i en kub. Det är en scenshow som aldrig hade fungerat lika bra framför en publik. Samtidigt utnyttjar Arvingarna effektivt den avlånga känslan scenen och står inledningsvis långt ifrån varandra. Och när Nathalie Brydolf ger sig på sin ballad så får vi se det där taket med bildvinklar som sällan har setts i Melodifestival-sammanhang.

Så hur skulle du beskriva scenen?

– Det är catwalk och klubb som möter gala, säger Viktor Brattström, scenograf på Melodifestivalen.

Han fortsätter:

– Vi har i år struntat i att försöka ta några rekord i storlek, bredder och höjder. Vi har försökt vara effektivare, klubbigare men har behållit det här storskaliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet