• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Selam uteblir från Stockholms kulturfestival

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teshome Wondimu tycker festivalens beslut att inte ha med Selam är ologiskt och omotiverat. Se mer i klippet. Foto: Stockholm Kulturfestivalen, Jörgen Söderström/SVT

Inget Selam på Stockholm kulturfestival: ”Tråkigt och ologiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms årliga kulturfestival är igång och i nio år har kulturföreningen Selam stått för den stora fredagsunderhållningen. Men så blir inte fallet i år.

– Tråkigt för publiken, säger Selams verksamhetsledare Teshome Wondimu.

Selam bildades 1997 och har genom åren tagit artister från Afrika, Latinamerika och Karibien till Sverige. Ambitionen har varit att bredda musikutbudet och publiken på svenska scener. I nio år har föreningen också kurerat en hel kväll på Kulturfestivalen.

Men inte i år. Stockholm stad har angett ekonomiska och konstnärliga skäl som orsak till att Selam inte längre får vara medarrangör. Men kulturföreningen tycker att stadens motiveringen är vag.

– Det säger att det finns ett konstnärligt skäl, men vi förstår inte riktigt vad de menar, säger verksamhetsledaren Teshome Wondimu till SVT.

”Viktigt tillfälle som försvinner”

Wondimu menar att det varit viktigt att nå ut till publik utanför innerstaden. Något som också efterfrågats av politiker och staden.

– Det är det de pratar om hela tiden och vi har gjort det jobbet. Och nu tas vi bort, det är ologiskt.

Teshome Wondimu tycker att Stockholms kulturfestival är en bra festival och beklagar att kulturförvaltningen tar bort Selam från programmet som lockade en blandad publik på 20 000 i människor förra året. Det är mer än en fördubbling sedan starten 2015.

– Vi jobbar hela året och har många olika evenemang. Men just den här sommarkvällen med gratis entré och stor publik i innerstan var speciell. Publiken är de största förlorarna, säger han.

”Samarbetet gäller ett år i taget”

Kulturförvaltningen, som arrangerar festivalen, skriver i ett skriftligt svar till SVT att inget samarbete har brutits.

”Kulturfestivalen har inte avslutat samarbetet med Selam, då inget samarbete hade inletts. Varje år ingår Kulturfestivalen nya samarbeten som gäller för en festival i taget.”

Vidare skriver man att ”Vi ser fram emot att fortsätta utforska möjligheter för framtida samarbeten” och välkomnar Selam att pitcha in nya upplägg.

Selam å sin sida planerar nu att söka efter nya forum för sin verksamhet.

– De har sagt att vi inte kan räkna med att vara med igen. Nu letar vi efter andra plattformar. Vi kanske startar något själva, säger Teshome Wondimu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.