David Herdies, vd Momento film, oroar sig för ekonomiska konsekvenser efter beskedet om att filmfestivalen i Cannes skjuts upp. Foto: SVT

Inställda filmfestivaler slår hårt mot mindre filmbolag

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags kom det väntade beskedet att filmfestivalen i Cannes skjuts upp. Förutom att vara en kändistät fest med glitter och glamour är festivalen också en av de viktigaste mötesplatserna för den globala filmbranschen. Här möts producenter, regissörer och finansiärer för att marknadsföra och köpa filmer. Och en utebliven festival slår hårdast mot branschens minsta aktörer.

Momento film är ett mindre produktionsbolag baserat i Stockholm. För fyra år sedan blev en av deras filmer nominerad till en guldpalm. I år hoppades filmbolaget få visa upp en ny film och även presentera två kommande. Men inget av det blir längre av. Cannesfestivalen som skulle gått av stapeln i maj ställs in på grund av Coronoapandemin, för att förhoppningsvis kunna anordnas i sommar.  

– Det är en av de viktigaste marknaderna för oss. Vi skulle presentera två nya projekt där, så det här ställer till jättemycket problem för oss. Vi är tvungna att pausa flera produktioner som är igång just nu, säger David Herdies, vd Momento film. 

Coronaviruset och kulturen

Filmindustrins branschmässa  

Cannesfestivalen är inte bara röda mattan, kändisar och glamour. Den fungerar även som en branschmässa för filmindustrin.  

– Det är där man pitchar sin film för att hitta möjliga finansiärer, både nationella och internationella, säger Kristina Colliander, chef vid Svenska filminstitutet.  

Hon menar att uteblivna filmfestivaler slår hårdast mot branschens minsta aktörer. 

– Det påverkar affären och intäktsmodellen otroligt mycket. Framför allt drabbas de små distributörerna, produktionsbolagen och biograferna. 

Digitala filmfestivaler  

Flera andra filmfestivaler, som i Tribeca eller Edinburgh, har redan ställts in eller skjutits på framtiden. Andra har valt digitala lösningar, som Copenhagen Dox, en viktig festival för dokumentärer och kortfilmer.  

– Där har man haft vissa premiärer och pitchforum digitalt. Man har försökt ställa om för att kunna genomföra så mycket som möjligt av festivalen, säger Kristina Colliander.  

David Herdies tycker dock att det är viktigt att fysiska filmfestivaler finns kvar. De är viktiga för arthousefilmer och andra filmer som gör sig bättre på bio.  

– Vi kan inte börjar byta ut festivalerna mot enbart digitala festivaler. Det skulle bli ett jätteproblem, så det är en tillfällig läsning. Cannes en av aktörerna som jobbat mot VOD-plattformar, för att film faktiskt ska ha en plats på den vita duken, säger han. 

VOD står för Video on Demand (Video på begäran). Hit räknas strömningsplattformar som Netflix, Viaplay, Hulu, HBO och liknande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet