Pia Lundberg, kulturråd i London, berättar om debatten som pågår runt en kommande försäljning av Michelangelos relief Taddei Tondo. Foto: SVT

Museernas pandemikris – säljer konst för hundratals miljoner

Publicerad

Några av världens främsta museer säljer mycket kända konstverk ur sina samlingar, exempelvis målningar av Claude Monet, Joan Miró och David Hockney. Anledningen är att pandemikrisens uteblivna biljettintäkter och en växande desperation över att klara ekonomin. 

I London har the Royal Opera sålt ett verk, ett porträtt av David Hockney. Det auktionerades ut på Christies för 130 miljoner kr. Royal Opera tillhör de institutioner som kallas ”Storbritanniens kronjuveler” och räknas som landets främsta kulturella arv.  

– Nu har även Royal Academy of Art planer på att sälja konst och det som främst är påtänkt är en marmorskulptur av Michelangelo, berättar Pia Lundberg, kulturråd i London.   

Konstverket av Michelangelo är en relief i marmor från 1500-talet som heter Taddei Tondo. Det är det enda verket av Michelangelo i Storbritannien och är värderat till 100 miljoner brittiska pund, alltså över en miljard svenska kronor.

USA:s privata museer hårt pressade

Även i USA:s museivärld råder en djup ekonomisk kris och där har man fattat ett centralt om beslut att konstmuseer ska få sälja verk under en tidsbegränsad period. Först ut var Brooklyn museum som auktionerat ut 12 verk. Bland annat av de världsberömda konstnärerna Claude Monet, Henri Matisse och Joan Miró. Dessutom planerar fler av världens främsta konstmuseer att sälja ur sina samlingar.  

– Nu ser vi att även Metropolitan Museum of Art, planerar för att avyttra verk. Och även Baltimore Museum har också haft intresse av att sälja delar av sina samlingar, men det har stött på så mycket kritik att man dragit tillbaks den auktionen, säger Helene Larsson Pousette, kulturråd i Washington.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.