En delad bild som visar en graf på vänster sida som illustrerar trender för olika förberedande program över tid, med linjer för ekonomi, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik, estetik och humaniora. På höger sida står en person i en inomhusmiljö, troligtvis i en utbildningsrelaterad kontext, med händerna i en gest som tyder på interaktion eller förklaring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte bara att vi lär barn rita fint” – Hör Maria Eriksson på Konstfack om det minskade intresset. Foto: SVT Grafik, John Kassman/SVT

Intresset för estetprogrammet på gymnasiet minskar: ”Behöver uppvärderas”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Skolverket visar att estetiska program i gymnasiet tappar elever. En utveckling som bekymrar Konstfack.

Inför läsåret 2024/25 sökte 131 000 elever till ett nationellt gymnasieprogram. Av dessa sökte 62,2 procent ett högskoleförberedande och 37,8 ett yrkesprogram.

Bland de högskoleförberedande är ekonomiprogrammet allra hetast medan andelen elever som väljer det estetiska programmet faller. Trenden förstärktes under pandemin, då många kulturjobb försvann.

Minskat med 4 procent

På ett år har ansökningarna backat med 0,8 procent. Sen 2011 är samma minskning 4 procent, enligt Skolverket.

– Vi ser också att antalet skolor som erbjuder estetiska program har minskat, framförallt på mindre orter, säger Andreas Bhatti, ämnesansvarig för estetprogrammet.

På Konstfack hamnar några av de elever som gått estetiska programmet. Bland annat för att utbilda sig till bildlärare i grundskolan eller på gymnasiet.

”Vi kommer behöva bli fler”

Maria Eriksson, lektor på Konstfack och tidigare gymnasielärare, menar att synen på de estetiska ämnena behöver uppvärderas.

– Ta bildprogrammet som exempel, vi lär barnen mer än att bara rita fint, säger hon.

Andreas Albrecht, som gick estetprogrammet på Gislaveds gymnasium, håller med. Han studerar till bildlärare för högstadiet och är inte orolig för sin framtid, inte heller för andra som har valt estetlinjen.

– Det här är ett gigantiskt fält – och vi kommer behöva bli fler, säger han.

Se mer i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.