Pharrell Williams låt ”Happy” ingick i videon som fick polisen att agera. Foto: AP/TT

Iransk dansgrupp gripen för Pharrell-video

Uppdaterad
Publicerad

De glada ungdomarna blev för mycket för myndigheterna i Iran. Efter att deras dansklipp blev en hit på Youtube greps de och tvingades till avbön i tv.

De ville visa att det går att vara glad också i Teheran, trots alla begränsningar och svårigheter. I klippet dansar killar och slöjlösa tjejer loss på hustak, i gränder och lägenheter till Pharell Williams monsterhit ”Happy”.

– Vi ville visa världen att Irans huvudstad är full av livliga unga människor och ändra på den hårda och ruffiga bilden som världen får se på nyheterna, sa Neda, en av de medverkande, till nätsajten IranWire.

När ”Happy”-tolkarna hade laddat upp sin video på Youtube förra månaden, fick den över 30.000 visningar inom loppet av fyra dagar.

Klippet togs bort

Men sådant omoraliskt beteende tolereras inte av iranska myndigheter. Originalklippet är nu borttaget och minst sex av de inblandade har gripits av polis och tvingats göra avbön i statstelevisionen.

Där hörs de säga att de blivit lurade och inte visste att filmen skulle publiceras på nätet. En sträng polis varnar andra ungdomar för att göra om deras misstag.

– De ska inte tvivla på att vi kan identifiera och hitta dem mycket snabbt, säger polischefen Sardar Hossein Sajedi-Nia till tv-kanalen Irib.

Gripandet och uthängningen i tv har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier världen över, bland annat av artisten Pharrell Williams. Det var han som i våras uppmanade fans världen över att spela in lyckospridande videoklipp med ”Happy”.

– Det är oändligt sorgligt att de här ungdomarna blev gripna för att de spred lycka, skriver han på Twitter.

Youtube förbjudet

Sociala medier fortsätter att vara en kontroversiell fråga med hög profil i Iran. Officiellt är de flesta tjänster förbjudna, men används samtidigt av såväl president Hassan Rohani och hans ministrar för att nå ut till Irans unga.

– Varför är vi så rädda? Vi måste se internet som en möjlighet, sa Rohani i helgen.

De motsägelsefulla budskapen visar på en allt tydligare spricka inom Irans religiösa etablissemang, där rättssystemet kontrolleras direkt av högste ledaren Ali Khamenei.

”Kulturkrig mot Irans värderingar”

Khamenei har sista ordet i alla viktiga frågor och ogillar att bli utmanad. I hans ögon är sociala medier en del av västvärldens kulturkrig mot Irans religiösa värderingar.

Men också Khamenei håller sig med aktiva konton på Facebook och Twitter. Och att president Rohani, som tillhör den islamiska republikens prästerskapselit, tillåts utmana synen på sociala medier kan vara början på en långsam förändring.

–Även om vi attackeras ska vi hantera det med moderna medel, inte med passiva och fega metoder, sa Rohani.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.