”Med livet som insats” släpper iranska artister protestmusik menar Tina Mehrafzoon, musikjournalist på P3, Sveriges Radio. Foto: Shervin Hajipour/Behin och Samin Bolouri/Oscar Fries

Iranska protestlåtar blir virala – artist greps

Uppdaterad
Publicerad

Intensiva protester i Iran fortsätter efter 22-åriga Mahsa Aminis död. Runt om i sociala medier cirkulerar bilder och videos från demonstrationer världen över men också musik från iranska artister. 

Den 16 september avled Mahsa Amini, en vecka efter att ha blivit våldsamt gripen av Irans sedlighetspolis för att ha burit sin slöja felaktigt. Hennes död utlöste en våg av protester i Iran och världen mot landets regim.

Trots att tillgången till sociala medier i Iran har stramats åt har flera videor, bilder och musik sipprat ut till omvärlden via framförallt Instagram, berättar P3:s musikjournalist Tina Mehrafzoon.

– Eftersom det är så begränsat vilken typ av kultur man får utöva i Iran är det med livet som insats som artister uttrycker sin konst och sprider den, säger hon.

Artist greps efter låt

En av de mest spridda iranska protestlåtarna just nu är Baraye, ”För” på svenska. Den är skriven och framförd av artisten Shervin Hajipour. Med hjälp av twitterinlägg skrivna under hashtagen ”#Mahsaamini” har han komponerat en låt som numera kan höras på demonstrationer runt om i världen.

Efter låtsläppet rapporterade BBC Persian att Shervin Hajipour blivit gripen och att låten tillfälligt plockats ned från hans sociala medier. På tisdagseftermiddagen rapporterade flera nyhetsmedier att Hajipour släppts mot borgen.

Omständigheterna kring gripandet är inte helt klarlagda men enligt Tina Mehrafzoon hör det inte till ovanligheten att artister drabbas av konsekvenser för musik med politiskt budskap.

– Det har vi sett historiskt i Iran, att popartister tvingats till exil och inte vågat släppa någon musik eller uppträda för att det varit en risk för deras säkerhet, säger hon.

Mehrafzoon menar att protestlåtarna framförallt framförs utomlands för att visa sitt stöd för Iran.

– Eftersom det ser ut att vara väldigt våldsamt i Iran finns det inte riktigt tid för sång men desto mer ser man att Shervin Hajipours låt spelar stor roll i demonstrationerna utanför Iran. Där sjunger man med och spelar låtarna i samband med demonstrationer.

Persisk version av ”Bella Ciao”

En annan låt som blivit viral är systrarna Behin och Samin Bolouris version av ”Bella Ciao”. På persiska har de omvandlat den gamla italienska partisansången till en protestlåt mot styret i Iran.

– Den släpptes egentligen för ett år sedan men har nu fått fart i och med protesterna i Iran, säger Mehrafzoon.

Hör låtarna och P3:s musikljournalist Tina Mehrafzoon i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.