Foto: TT

Irland ger kulturarbetare basinkomst

Publicerad

Musiker, skådespelare och andra kulturarbetare ska få en basinkomst av den irländska staten i tre år, uppger BBC News. Initiativet är ett led i försöken att stötta den pandemidrabbade kultur- och nöjesbranschen.

Det är ännu inte klart hur många som ska omfattas av utbetalningarna, men i nuläget ser det ut att kunna gälla runt 2 000 personer. Tanken är att en basinkomst om motsvarande 108 kronor i timmen betalas ut en gång i veckan så att kulturarbetarna kan fortsätta i branschen trots inställda konserter och föreställningar.

Projektet Basic Income for the Arts har av kulturministern Catherine Martin kallats för en ”en gång i generationen-åtgärd”. Just nu är förslaget på hur det ska utformas ute på remiss, med deadline den 27 januari. Allt som allt beräknas initiativet kosta den irländska staten drygt 250 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.