Det var precis efter Islands finanskris och landets medborgare upplevde, minst sagt, en viss politikertrötthet.
– Jag hade aldrig varit intresserad av politik, jag såg det som ett sorts experiment. Jag erkände öppet att vi var ett populistiskt parti. Vi lovade folk vad de än ville ha och vi lovade också att bryta alla våra vallöften. Andra löjliga löften var ”Disneyworld till Reykjavik” och ”drogfri riksdag till 2020”, säger Jón Gnarr, komiker och borgmästare i Reykjavik 2010 – 2014.
Tina Turner och Facebook
Trots att Best flokkurinn – Det bästa partiet – skapades som ett skämt kom det att styra Islands huvudstad i fyra år. Jón Gnarr berättar att många musiker var medlemmar i partiet och efter att en isländsk översättning av Tina Turners låt Simply the best blivit Det bästa partiets kampanjlåt sköt opinionssiffrorna i taket.
En annan förklaring till de oväntade framgångarna är enligt Gnarr att han, runt 2008 – 2009, var den enda politikern som vände sig direkt till väljarna via Facebook.
Men allt var ju ett skämt, ville folk inte ha riktig politik?
– Politiska forskare här på Island säger att rösterna på Det bästa partiet först och främst var en proteströst mot det politiska etablissemanget. Men jag tror att folk var fascinerade av partiet och av mig som politiker. Jag är kändis här, alla vet vem jag är. De flesta gillar mig, säger han.
– Det är en grej jag brukar säga när folk frågar ”varför ska man rösta på en komiker?”: ”Varför inte?” svarar jag då. Politiken har varit så deppig så länge. Politik har blivit förutsägbart och tröttsamt.
Jón Gnarr säger att han känner ett visst släktskap med komikern Beppe Grillo (som grundade partiet Femstjärnerörelsen, som i dag sitter i den italienska regeringen) och komediskådisen Volodymyr Zelenskyj, som kandiderar till presidentposten i Ukraina i helgen.
– Jag har kollat in den här Ukraina-killen nu, jag känner igen mig i honom. Jag gillar hans humor.
Spansk borgmästare?
I höstas skapade Gnarr rubriker i Spanien när han gick ut med att han skulle kandidera i vårens borgmästarval i Barcelona, mot bland andra den tidigare franska presidentkandidaten Manuel Valls (som föddes i Barcelona, där hans pappa kommer ifrån).
– Hahaha, det var bara ett skämt. Jag var där på semester och de har den här Kataloniengrejen på gång. De har ett otroligt tråkigt politiskt landskap. Jag tyckte det var kul att en fransman skulle kandidera, så då tänkte jag att turister också kan kandidera.
Men hur blir själva politiken då? Jón Gnarr säger att han uppskattade sin tid vid makten, att besluta om framtiden och fatta beslut, men:
– Kommunpolitik är rätt överskattat, man gör en budget och man kan ju säga att den är politisk, men det är faktiskt 95 procent praktikaliteter och sunt förnuft.