Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent och bild från omröstningen om ny medielag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulrika Bergsten i klippet om vad den nya mediefrihetslagen innebär och vad som händer om den bryts. Foto: SVT

Ja till ny mediefrihetslag i Europaparlamentet

Publicerad

Under tisdagen röstade europaparlamentet igenom en ny mediefrihetslag som ska skydda medier från politisk och statlig påverkan. Att avlyssna journalister och tvinga dem att röja sina källor ska förbjudas.

– Det är EU:s sätt att reglera något de egentligen inte har jurisdiktion över, säger SVT:s europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Europaparlamentet röstade igenom den nya mediefrihetslagen som går under namnet European Media Freedom Act (EMFA) under tisdagen.

Lagen syftar bland annat till att skydda mediernas oberoende från exempelvis statlig och politisk påverkan.

– Det är EU:s sätt att försöka reglera någonting som de egentligen inte har jurisdiktion över, säger Ulrika Bergsten och fortsätter:

– EU ska reglera det som är på den inre marknaden, som relationer mellan länder, varor och tjänster, medan mediefrågor ofta är nationella frågor, säger hon.

Även om mediefrågor vanligtvis inte tillhör EU:s agenda så menar Ulrika Bergsten att lagen faller in under demokratibegreppet.

– Tidigare har man kritiserat Ungern och Polen för att de inte har fri media och enligt EU:s mening inte är en demokrati. Därför försöker man, genom den här lagen, reglera public service lite för att se till att den står fri från politiken, säger hon.

Garanti för media som står fri från politiker

Lagen grundar sig bland annat i en oro från kommissionens håll att mediefriheten bland medlemsländerna är under press. Bland annat fick en Victor Orbán-kritisk radiokanal sitt tillstånd indraget och i Grekland har journalister fått sina mobiltelefoner avlyssnade.

– Även i Italien har landets premiärminister Georgia Meloni tillsatt släkt och vänner på viktiga positioner inom public service, säger Ulrika Bergsten och menar att oron från EU-kommissionens håll också handlar om att det här riskerar att löpa fritt.

– EU vill garantera att medier står fria från politikerna, säger Ulrika Bergsten.

Europaparlamentets linje röstades igenom med 448 röster mot 102 och 75 nedlagda på tisdagen. Nu kommer kompromissförhandlingar att inledas med EU:s medlemsländer, som enades om sin hållning i juni.

eu:s mediefrihetslag innehåller bland annat

  • Medlemsländer ska respektera mediernas redaktionella oberoende.
  • Medlemsländerna ska säkerställa att public service har långsiktig och tillräcklig finansiering för att uppfylla sitt uppdrag i allmänhetens tjänst.
  • Medlemsländer får varken frihetsberöva, avlyssna eller straffa journalister som inte avslöjar sina källor.
  • Public service-medierna måste rapportera opartiskt och vara till för allmänheten, inte för en regeringen eller ett politiskt parti.
  • Chefer inom public service ska tillsättas transparent och enligt ett ”icke-diskriminerande förfarande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.