• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ja till strejk i Hollywood – ”Kan stänga ner hela filmindustrin”

Uppdaterad
Publicerad

Nära 60 000 medlemmar i det amerikanska filmarbetarfacket IATSE har röstat ja till att gå ut i strejk om inte film- och tv-producenterna går deras krav på bättre löner och arbetsvillkor till mötes.

– Det här visar att våra medlemmar är redo att göra vad som krävs för att bli rättvist och värdigt behandlade, säger Rebecca Rhine, ordförande i IATSE.

Många filmarbetare bakom kamerorna i Hollywoods glamourösa filmproduktioner vittnar om långa arbetsdagar, låga löner och brist på återhämtning. Det amerikanska filmarbetarfacket IATSE har försökt få stora strömningstjänster som Netflix, Disney Plus och Amazon Prime att förbättra arbetsvillkoren för bland andra filmfotografer, kostymmakare, producenter och scenografer. Hittills har förhandlingarna inte lett till något resultat.

Nu har omkring 60 000 medlemmar i IATSE röstat om att gå ut i strejk om inte arbetsvillkoren förbättras. En solklar majoritet – 90 procent – röstade ja till en strejk, som alltså kan bli verklighet om inte förhandlingarna når fram till ett nytt avtal.

– Jag tror att en strejk skulle stänga ner hela industrin, ungefär på samma sätt som pandemin gjorde i början. Den här proteströrelsen låter oss uttrycka att vi inte orkar mer, säger filmproducenten Katie Sponseller till Kulturnyheterna.

”Omänskliga villkor”

Katie Sponseller berättar att en för henne vanlig arbetsdag är omkring tolv timmar, och då har hon inte räknat in alla telefonsamtal, sms och mejl hon svarar på utanför arbetstid.

– Jag visste att jag gav mig in i en tuff arbetsmiljö, men det här är en toxisk arbetsmiljö med omänskliga arbetsvillkor, säger hon.

Situationen har enligt Katie Sponseller blivit värre och värre, men flera strömningstjänster har lovat filmarbetarna högre löner och bättre villkor så snart de nya tjänsterna blivit framgångsrika nog. Nu menar IATSE:s medlemmar att strömningstjänsterna har visat sig så pass lyckade att de har råd att infria sina löften.

Om en strejk äger rum blir det den första strejken i IATSE:s över 120-åriga historia.

– Ingen vill ha strejk, men det här visar att våra medlemmar är redo att göra vad som krävs för att bli rättvist och värdigt behandlade, säger Rebecca Rhine, ordförande i IATSE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.