James Earl Jones

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
James Earl Jones blev 93 år. Foto: Reuters/ AP

James Earl Jones död – blev 93 år

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren James Earl Jones är död.

Han blev 93 år gammal.

James Earl Jones är bland annat känd som rösterna bakom Mufasa i Lejonkungen och Darth Vader i Star Wars.

Skådespelaren dog i sitt hem i New York, skriver Deadline.

James Earl Jones hann under sin nära 60 år långa karriär dyka upp i nära 200 filmer och tv-serier. Han är bland annat känd som rösten till Darth Vader i Star Wars och Mufasa i Lejonkungen.

Han har bland annat fått en teater uppkallad efter sig på Broadway. Samma teater där han själv gjorde debut år 1958.

Prisvinnande skådespelare

Under sina år på scen och filmduken har James Earl Jones samlat på sig flera priser.

Han är en av få som samlat på sig ”EGOT”, det vill säga priserna Emmy, Grammy, Oscar och Tony. Han prisades 2012 med Oscarsgalans hederspris.

Lång karriär

Skådespelaren har varit aktiv sedan 60-talet och var 1964 med i Stanley Kubriks krigskomedi Doctor Strangelove.

1977 dök hans röst upp bakom Darth Vaders mask i Star Wars, medan David Prowse stod för den fysiska insatsen. Prowse dog år 2020.

Sedan dess har James Earl Jones dykt upp i flera filmer, serier och spel kring Star Wars.

Han har tre gånger om gjort den engelska rösten till Mufasa i Lejonkungen. Först i den tecknade versionen från 1994, och dess uppföljare fyra år senare. År 2019 kom en nyinspelning av Disneyklassikern där James Earl Jones gjorde sällskap med bland andra Beyoncé, Donald Glover, Seth Rogen och Chiwetel Ejiofor som röster.

Sörjs av kollegorna

Mark Hamill, vars karaktär slogs mot Darth Vader genom tre filmer, kallar James Earl Jones för ”en av världens bästa skådespelare vars bidrag till Star Wars var ovärderliga”.

På Instagram skriver Kevin Costner som spelade med Jones i Field Of Dreams, att han är tacksam att ha fått jobba med skådespelaren och att den filmen inte hade varit densamma utan Jones.

Hyllas av Biden

Även USA:s president Joe Biden kommenterade skådespelarens bortgång.

I ett uttalande skriver presidenten att senast de sågs hyllades Jones med medalj för hans framgång på film och scener. Men Biden såg upp till honom för någonting annat.

”Jag såg upp till honom för något annat, som vi båda hade gemensamt: att komma över att stamma i barndomen och hitta vår röst för något större än oss själva”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.