Det som ursprungligen var tänkt att bli en trilogi utvecklades till en dekalogi. På nära 5000 sidor har Jan Guillou bjudit in läsarna till en släktskildring där fyra generationer speglar och sammanfattar hela 1900-talet.
Utgivningen av romanseriens sista del, Slutet på historien, markerar också ett slutet på ett långvarigt projekt som sträckt sig över tio års tid. I säsongspremiären av litteraturprogrammet Babel berättar författaren om åren och arbetet som legat bakom det.
– Att skriva den sista meningen på det här projektet har varit väldigt konstigt, säger Jan Guillou i intervjun med programledaren Jessika Gedin.
“Jag behöver ingen psykolog”
Från att ha haft en uträknad vardag i många år lever författaren nu i en ovisshet om vad som ska hända härnäst. Det är en känsla som är helt ny för Guillou, som under sin karriär gett ut över 50 böcker.
– Det är tomt på det sättet att jag har under 50 års skrivande alltid vetat vad jag ska göra när jag är klar med det jag håller på med just nu. Men plötsligt kommer känslan av att det är slut, det är över. Det har jag aldrig upplevt förut, berättar Jan Guillou.
Trots tomrummet som kommit efter den sista utgivningen av vad författaren kallar för sitt livsverk, understryker Guillou att vi inte ska vara oroliga för honom.
– Jag behöver ingen psykolog, säger han.
Se hela intervjun i Babel, söndag 20.00 i SVT2 eller i SVT Play.