En person som har ett starkt förhållande till spoken word och till engelskan, det var önskemålen som Amanda Gorman hade i valet på översättare för hennes dikt. Eftersom Jason Diakité både är tvåspråkig och har erfarenhet av att både framföra och skriva raptexter så föll valet på honom.
– Jag är full av beundran inför Amanda Gorman. Jag känner mig verkligen hedrad, säger han.
Dikten är en spoken word-dikt, det betyder att den ska framföras muntligt och inte i första hand läsas, vilket gör att han känner en närhet till texterna.
– Den har massor av alliterationer och massor av rim så det är väldigt närbesläktat med raptext. Den känns väldigt bekant för mig, säger han.
Även om han tidigare har översatt pjäser och barnböcker så menar han att det finns en del svårigheter.
– Utmaningen med det här var ju alla rim och ordlekar som inte är direkt översättningsbara. Så att behålla mening utan att tappa rytm och rim och försöka att behålla så många ordlekar som möjligt var utmaningen, säger han.
”Den är byggd som en kampsång”
Innehållet i texten menar han måste ses i kontexten av att den är skriven just för installationen av en ny president.
– Hennes dikt fångar den kontext den är i, den är patriotisk, den är väldigt fosterlandskär, mycket mer än vad jag tror skulle vara acceptabelt och okej i Sverige, säger han.
Installationenceremonin för nya presidenten förknippas alltid med mycket patriotism och kristen tro, menar Jason Diakité. Begreppet ”vi” är återkommande i dikten.
– Den är byggd lite som en kampsång. Jag tror att mycket av hennes intention är just att överbrygga snarare än att fortsätta att fördjupa klyftorna.
Boken släpps på svenska 31 mars och kommer vara 32 sidor lång.
Se mer i klippet ovan och hör även Jason Diakité läsa en del ur översättningen.