Saxofonisten Jonas Kullhammar ser försiktigt positivt på framtiden för kulturarbetare i Sverige. Foto: SVT

Jazzmusikern om återstarten: ”mest orolig för de yngre”

Publicerad

En av de musiker som gläds åt lättade restriktioner för livebranschen är saxofonisten Jonas Kullhammar. För honom börjar arbetstillfällena nu komma tillbaka – så var det inte när Kulturnyheterna träffade honom för ett år sen.

– Det har känts fantastiskt att få spela inför en riktig publik igen. Och responsen för publiken har varit speciell, säger Jonas Kullhammar.

Hur då?

– Mottagandet och glädjen och den värme man fått från publiken... det är inte bara vi som uppskattar att få börja spela igen.

”Kulturen har låg status i Sverige”

För ett år sen träffade Kulturnyheterna Jonas Kullhammar. Den gången skedde intervjun över datorn, eftersom han befann sig i Polen för att hålla konsert. Då bekymrades han över hårda svenska kulturrestriktioner, samtidigt som köpcentrum kunde hålla öppet.

”För många av oss känns det som att få ett kvitto på hur låg status kultur faktiskt har i Sverige. Även om alla säger sig uppskatta det verkar det inte stå högt i kurs”, sade han då till Kulturnyheterna. 

Hur känner du idag inför det där?

– Jag står fast vid det. Jag tycker fortfarande att det skötts väldigt dåligt gentemot oss kulturarbetare. Stödsystemen tycker jag inte heller varit klockrena – även om jag uppskattar att det funnits någon slags stöd, säger Jonas Kullhammar.

Mest orolig för de yngre

Arbetsförmedlingens statistik säger att 44 procent färre kulturarbetare är arbetslösa idag jämfört med hur det var då, i augusti 2020. Jonas Kullhammar menar att siffrorna kan förklaras med att många lämnat branschen under pandemin.

– Men jag är mest orolig för de yngre faktiskt, de som är i 20-årsåldern som precis skulle komma ut och spela för folk och sätta igång sina karriärer. Det är det jag är mest orolig för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.