Rysslandsforskaren Martin Kragh har i maj JK-anmält Aftonbladet för förtal, då de i flera artiklar anklagat forskaren för att ha varit brittisk spion. Enligt anmälan gällde det flera texter där Kragh pekats ut som ”ett demokratiskt problem”.
Martin Kragh har tidigare sagt till Kulturnyheterna att publiceringarna var så grova att det rört sig om förtal och smutskastning.
Nu rapporterar Kulturnytt att JK-anmälan läggs ner och att ingen förundersökning ska inledas mot Aftonbladet. JK bedömer att fallet inte är tillräckligt intressant ur samhällssynpunkt, eller som det står i beslutet: ”Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt”, skriver Kulturnytt.
”JK lämnar mig med ett alternativ”
– Jag visste att det var en hög ribba hos JK, men jag menar att min anmälan pekar på ett antal skäl där jag tycker att det ur allmän synpunkt är motiverat att driva ärendet. JK motiverar inte sitt beslut att inte driva målet, men de utesluter inte att det kan röra sig om förtal, säger Martin Kragh till Kulturnyheterna, och fortsätter:
– JK tar dock inte ställning i själva förtalsfrågan, och då lämnar de mig med bara ett alternativ och det är att driva det här som enskilt mål, som privatperson mot aftonbladet.
Kommer du göra det?
– Jag överväger mina olika alternativ och har inte fattat något beslut i den ena eller andra riktningen. För mig är det förvånande att JK inte ser den säkerhetspolitiska aspekten som ett allmänintresse. Men det är deras bedömning, och eftersom de inte motiverat sitt beslut är det svårt att förstå.
Aftonbladet: ”Logiskt och väntat”
I ett mejl till Kulturnyheterna svarar Aftonbladets biträdande redaktör, Eric Rosén, att han hade blivit överraskad om JK åtagit sig att driva fallet.
”JK:s beslut att inte inleda förundersökning mot Aftonbladet är logiskt och väntat. Det här handlar om en debatt där tonläget förvisso varit förhållandevis högt från alla deltagare, men jag menar att de här frågorna trots allt hanteras bättre via den fria åsiktsbildningen än av Justitiekanslern”, skriver Eric Rosén.